07 oct. 2022 | 10:17

Viktor Orban: „Rusia nu a căzut în genunchi, Europa sângerează”. Premierul ungar vrea schimbarea politicii de sancțiuni

ULTIMA ORĂ
Viktor Orban: „Rusia nu a căzut în genunchi, Europa sângerează”. Premierul ungar vrea schimbarea politicii de sancțiuni

„Rusia nu a căzut, Europa sângerează”, susține premierul ungar Viktor Orban, care pledează pentru o schimbare a politicii de sancțiuni împotriva Rusiei.

Orban vrea ca UE să nu mai sancționeze Rusia

Este evident că trebuie făcute schimbări în politica de sancțiuni, a subliniat premierul Ungariei, Viktor Orbán, într-o înregistrare video de la Praga, publicată joi seara pe Facebook.

În același timp, el a afirmat că subiecte foarte serioase se află pe masa primului summit al Comunității Politice Europene (CPE).

Potrivit lui Orban, aceste subiecte se referă la aprovizionarea țărilor europene cu gaz și electricitate în următoarele luni.

Premierul a reamintit că Ungaria a obținut anterior o scutire de la embargoul petrolier din partea sancțiunilor, iar în ultimele zile a fost posibil să se asigure că noile sancțiuni nu afectează livrările de energie atomică sau de gaze naturale din Ungaria.

Sancțiunile pentru Rusia au dus la explozia prețurilor la energie

Potrivit lui Orban, sancțiunile au provocat o creștere enormă a prețurilor la energie. Potrivit acestuia, Ungaria a fost afectată în așa fel încât prețurile la energie sunt „aproape inaccesibile”.

„Rusia nu a căzut deloc în genunchi, în timp ce economiile europene sângerează. Este clar că politica de sancțiuni trebuie schimbată”, a subliniat premierul ungar, care a identificat tocmai acest aspect ca fiind crucial în legătură cu reuniunea de la Praga.

Potrivit agenției MTI, premierul Ungariei a discutat cu această ocazie la Praga cu premierul polonez Mateusz Morawiecki, cu președintele ceh Miloš Zeman și cu premierul croat Andrej Plenkovic, a precizat purtătorul de cuvânt al lui Orbán, Bertalan Havasi.

Orban a susținut că, dacă sancțiunile ar fi anulate, prețul gazelor ar scădea imediat cu 50%, iar inflația ar scădea și ea.

Acesta a continuat spunând că, fără sancțiuni, Europa ar putea evita o recesiune iminentă, reiterând poziția sa falsă anterioară potrivit căreia sancțiunile afectează mai mult Europa decât Rusia.

Sancțiunile occidentale au împins deja economia Rusiei într-o recesiune profundă care ar putea dura ani de zile, spun experții. Se așteaptă ca economia Rusiei să se contracte cu peste 4% în 2022. Experții se așteaptă la o recesiune ușoară pentru UE.

În iulie, Orban a declarat că UE „și-a tras un glonț în plămâni” prin sancțiunile economice necugetate impuse Rusiei, care, dacă nu sunt retrase, riscă să distrugă economia europeană.