06 oct. 2022 | 23:41

Putin și-a trimis spioni în România. Fostul șef al Comisiei de Apărare știe cum acționează angajații ambasadei ruse

ULTIMA ORĂ
Putin și-a trimis spioni în România. Fostul șef al Comisiei de Apărare știe cum acționează angajații ambasadei ruse

Apar informații bombă despre planurile Moscovei. Mai mulți angajați ai ambasadei Rusiei la București sunt acuzați că ar executa acțiuni de spionaj în România. Fostul șef al Comisiei de Apărare, Pavel Popescu, susține că spionii ar culege informații de la evenimente la care nu sunt invitați.

Spioni ruși în România. Fostul șef al Comisiei de Apărare a făcut dezvăluirea

Pavel Popescu, fostul șef al Comisie de Apărare și deputat PNL, a scris, joi, pe Facebook că anumiți angajați ai ambasadei ruse culeg informații de la evenimente la care nu sunt invitați, gestul lor necesitând „un răspuns diplomatic ferm”.

„Angajați ai ambasadei Federației Ruse la București efectuează acțiuni de culegere de informații în cadrul unor evenimente/recepții oficiale la care nu sunt invitați. Acest mod agresiv de acțiune al lor necesită un răspuns diplomatic ferm”, a postat Pavel Popescu pe rețelele sociale.

În continuare, liberalul a subliniat că este foarte important ca instituțiile diplomatice de la București ale țărilor care au sancționat Federația Rusă, în urma invaziei din Ucraina, să își crească nivelul de securitate în perioada următoare.

Acțiuni de spionaj în toată Europa

În ultimul timp, Moscova și-a intensificat operațiunile de spionaj în toată Europa, inclusiv în România. Aceste acțiuni vin în contextul în care tot mai multe state au impus sancțiuni Rusiei din cauza războiului declanșat în Ucraina. Astfel, spionii lui Putin vor să afle orice informație folositoare, de la resurse minerale la starea drumurilor sau a căilor ferate etc.

Avertisment lansat de fostul director al SRI

Inclusiv fostul director al SRI, Costin Georgescu, a avertizat că aceste situații sunt periculoase și că există oameni care sunt dispuși să facă orice pentru bani.

„Rușii conduc oricum operațiuni de spionaj în țări NATO și UE, dar nu numai, iar acum, în contextul războiului din Ucraina, aceste misiuni au fost intensificate. Vor să știe tot, de la ce resurse minerale avem și până la chestiuni aparent banale, cum ar fi starea drumurilor sau a căilor ferate din România. Adună informații, evaluează situația și, practic, se pregătesc pentru orice”, a relatat expertul.

Potrivit acestuia, agenții FSB (serviciul secret rus), succesori ai KGB și GRU (agenția de informații militare externe a statului major al Forțelor Armate), desfășoară astfel de operațiuni pe întreg teritoriul Europei.