06 oct. 2022 | 19:41

Ungaria și Turcia continuă să blocheze aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Ce au făcut politicienii lui Viktor Orban

ULTIMA ORĂ
Ungaria și Turcia continuă să blocheze aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Ce au făcut politicienii lui Viktor Orban

Finlanda și Suedia și-au exprimat dorința de aderare la NATO. După doar trei luni, 28 din 30 de state ale alianței occidentale au ratificat modificările tratatelor în parlamentele lor naționale, care ar aproba statutul de membru al celor două țări nordice, în timp ce 24 de națiuni au depus deja noile documente la Washington. Totuși, există două motive pentru care șampania nu este încă desfăcută la Helsinki și Stockholm: Ungaria și Turcia.

Ungaria și Turcia, ultimele două obstacole în calea aderării la NATO pentru Finlanda și Suedia

În septembrie, Ministerul finlandez de Externe declara că omologul său maghiar a promis că va continua cu ratificarea, asigurând-i pe cetățeni că nu există obiecții în privința aderării la NATO. Cu câteva săptămâni în urmă, la sfârșitul lunii august, ministrul Ungariei pentru Dezvoltare Regională (și fost comisar UE), Tibor Navracsics, a vizitat Helsinki, ocazie cu care le-a spus parlamentarilor finlandezi că Budapesta le va ratifica fără întârziere cererea de integrare în blocul militar.

„Ungaria sprijină aderarea Finlandei la NATO, dar procesul de ratificare în parlamentul ungar este încă în curs”, menționa, la acea vreme, guvernul finlandez.

Decizie critică de opoziție

Recent, însă, politicienii lui Viktor Orban de la Fidesz au blocat introducerea în parlament a unei moțiuni care ar fi accelerat votul privind procesul de aderare la NATO atât pentru Finlanda, cât și pentru Suedia, într-o mișcare care a atras critici aspre din partea opoziției.

„Aceasta este o decizie de neînțeles și nejustificată”, a reacționat Bertalan Tóth, deputatul maghiar care a încercat să prezinte moțiunea. „Finlanda și Suedia sunt parteneri hotărâți ai NATO, au fost implicate în programul Parteneriat pentru pace al Alianței din 1994 și au jucat și joacă un rol activ în operațiunile de sprijinire a păcii conduse de NATO”, a adăugat politicianul.

Ce încearcă să facă Budapesta

Discuția despre procesul de aderare este încă în programul parlamentului de la Budapesta. Cu toate acestea, nu a fost stabilită nicio dată. Ce înseamnă asta pentru Finlanda și Suedia? La Helsinki și Stockholm va exista un anumit grad de frustrare în rândul miniștrilor și oficialilor. Ar putea fi un semnal pentru mai multă presiune asupra lui Viktor Orban și a guvernului său?

„Este posibil ca Finlanda să nu poată face prea multe în privința asta”, a avertizat Minna Ålander , cercetător la Institutul Finlandez de Afaceri Internaționale din Helsinki. „Eventual, Fidesz speră să lege aderarea Finlandei și a Suediei la NATO de recenta propunere a Comisiei UE de a îngheța fondurile pentru Ungaria din motive legate de statul de drept”, a declarat ea pentru Euronews.

Se pare că Ungaria tocmai se alătură Turciei când vine vorba de aderarea finlandeză și suedeză la NATO. Din moment ce Erdogan continuă să amenințe cu blocarea procedurii, Orban de la Budapesta este puțin probabil să facă diferit, este de părere Ålander.