Era banilor ieftini și explozia bulei imobiliare: ce dezastru îi paște pe dezvoltatori, dar pe cumpărători
În ultimul deceniu, prețurile la locuințe au explodat, de cele mai multe ori nejustificat. Realitatea din acest domeniu s-a complicat însă semnificativ din cauza războiului din Ucraina, a inflației, a scumpirilor din domeniul energiei, a materialelor și problemelor cu forța de muncă.
Băncile centrale din fiecare colț al mapamondului, în ultimele câteva luni, au introdus cele mai agresive măsuri de înăsprire a politicii monetare din ultimul secol. Măsurile au fost semnificativ mai radicale și mai bruște decât în cazul crizei din 2008, cu toate aceste, prognozele rămâne pesimiste, mai ales în privința imobiliarelor.
Te uiți în Europa și înțelegi viitorul imobiliarelor din România
La nivel european, semnalele de alarmă au apărut de aproximativ jumătate de an în piața imobiliară. Indicatorul Stoxx 600 Real Estate s-a prăbușit cu 40% în 2022 și a atins valori cu care nu ne-am mai confruntat de la criza mondială din 2008. Dincolo de indici și statistici, însă, începe să se simtă în piață sfârșitul erei banilor ieftini, după cum atrage atenția Bloomberg, citat de ZF.ro.
„În prezent, avem o situaţie tip ring de dans, cu cumpărătorii şi vânzătorii de o parte şi de cealaltă şi niciunul dintre ei dispus să intre în mijloc şi să danseze,“ comentează Ian Rickwood, fondator al Henley Investment Management. Rămâne ca haosul să se acutizeze și mai mult în perioada imediat următoare, având în vedere condițiile semnificativ mai aspre de refinanțare impuse de bănci.
„Se va ajunge în mod inevitabil la vânzări forţate în rândul deţinătorilor de proprietăţi comerciale şi rezidenţiale, spre câştigul investitorilor bogaţi în capital“, arată Nicole Lux, de la Bayes Business School. În SUA, un alt rai imobiliar până de curând, scăderile de la lună la lună ale prețurilor sunt cele mai pronunțate din 2009 și până în prezent. Vorbim de o scădere de 0,98% în august, după 1,05% în iulie și tot așa. „Împreună acestea reprezintă două luni de scăderi semnificative după mai mult de doi ani de creştere record“, notează Ben Graboske, preşedinte al Black Knight Data and Analytics.
Una peste alta, accesibilitatea achiziției unei locuințe este la cel mai scăzut nivel din anii `80 și până în prezent, în timp ce inflația continuă să crească, în pofida eforturilor băncilor centrale.