Șeful diplomației UE: „Războiul intră în cea mai periculoasă fază”
Șeful diplomației europene apără sprijinul pentru Ucraina și un front comun împotriva Rusiei într-un conflict care „intră într-o fază îngrijorătoare și periculoasă”.
„Războiul nu se poate încheia din cauza oboselii Occidentului”
Uniunea Europeană lucrează în aceste zile la aprobarea celui de-al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, ca urmare a escaladării agresiunii împotriva Ucrainei.
Referendumurile ilegale din regiunile ocupate, mobilizarea a 300.000 de rezerviști și amenințările nucleare trezesc temeri că războiul intră într-o nouă fază „mai periculoasă”, a subliniat șeful diplomației europene, Josep Borrell, în fața sesiunii plenare a Parlamentului European.
„Războiul nu se poate încheia din cauza oboselii Occidentului. Sprijinul nostru pentru Ucraina trebuie să fie de neclintit, pentru că securitatea sa este legată de a noastră.”
Înaltul Reprezentant a subliniat că Europa și-a redus importurile și exporturile către Moscova, ceea ce îi sufocă economia și capacitatea de a finanța războiul.
„Dependența energetică europeană a fost un factor important de condiționare a politicii noastre externe față de Rusia”, a recunoscut Borrell. Cntinentul a importat din această țară aproximativ 41% din gazul pe care îl consuma, cantitate care a fost redusă acum la 7,5%.
Veștile de pe câmpul de luptă „sunt bune și pentru Ucraina”, cu evoluții în regiunile ocupate de trupele rusești.
„Rusia are în continuare superioritate numerică și de foc, dar forțele armate ucrainene luptă într-un mod foarte inteligent și agil”, a subliniat Borrell.
Dar, în condițiile în care Moscova pierde poziții și se simte încolțită, „intrăm într-un scenariu terifiant de război convențional care implică o forță nucleară care amenință să folosească acest tip de armă”.
Sprijinul pentru Ucraina, mai important ca niciodată
Este momentul în care sprijinul pentru Ucraina este mai important ca niciodată și „trebuie să fie de neclintit”, a insistat Înaltul Reprezentant.
„Războiul trebuie să fie câștigat în termeni de idei. Rusia apără o poveste conform căreia efectele războiului se datorează sancțiunilor europene și creează multă confuzie.
„Kremlinul speră, de asemenea, că iarna și penuria de gaze vor pune presiune asupra țărilor europene, a economiilor și gospodăriilor acestora. Putin crede că democrațiile sunt slabe, că nu vor supraviețui iernii, austerității și prețurilor ridicate.”
Prin urmare, a spus el, voința și sprijinul european pentru Ucraina trebuie să fie mai puternice ca niciodată.
„Putin trebuie să renunțe la ambițiile sale imperiale, iar războiul trebuie să aducă, în cele din urmă, pacea, Ucraina recăpătându-și integritatea teritorială și suveranitatea”, a subliniat el, adăugând că Europa va cere responsabilitate pentru crimele de război.
Cât timp va dura conflictul, „UE va oferi Kievului ajutor diplomatic și militar. Nu este momentul să ne îndoim. Societatea europeană plătește un preț, dar merită”, a subliniat el.