De ce ești de vină pentru atacurile cibernetice: ce spun specialiștii că trebuie să faci
Atacurile cibernetice sunt la ordinea zilei. Ele s-au înmulțit și mai mult, odată cu pandemia.
Dar și utilizatorii sunt de vină, pentru că nu cunosc sau nu respectă niște reguli elementare care i-ar proteja de astfel de atacuri malițioase, spune, într-un interviu acordat Economica.net, Andrei Cruceru, CEO Metaminds.
„Protecția datelor și a altor categorii de valori ale unei companii, care sunt accesibile online, este deja o prioritate care nu mai are nevoie de nicio explicație, credem noi. Mai ales într-o economie conectată tot mai mult prin tehnologii digitale și pe fondul intensificării atacurilor cibernetice. Putem spune cu certitudine că, pentru orice tip de afacere, consecințele unui atac cibernetic sunt mult prea grave pentru a putea fi neglijate și pot viza clienții în mod direct, nu doar compania”, spune Cruceru.
Atacurile cibernetice, din ce în ce mai dese
Tot acesta mai adaugă că situația geopolitică actuală a dus la o intensificare a atacurilor cibernetice, iar “securitatea cibernetică și piața nu pot decât să urmeze această creștere în importanță, la nivel de strategii naționale și internaționale, ca să poată ține pasul cu provocările”.
„Atacurile cibernetice sunt tot mai numeroase și mai sofisticate peste tot în lume, iar această tendință va continua să se mențină; inclusiv la nivelul țării noastre, unde pericolele sunt alimentate în mare parte în prezent și de conflictele internaționale, cum este cel din Ucraina, dar și de faptul că folosim mult mai mult mediul online, odată cu pandemia COVID-19, în interes personal și profesional”, spune acesta.
Și România se încadrează aici – a definit o nouă strategie de securitate cibernetică și un plan de acțiune pentru implementarea acesteia pentru perioada 2022-2027.
“Asigurarea unui parteneriat public-privat pragmatic face parte din noua strategie; acest lucru reprezintă un semnal îmbucurător nu doar pentru companiile din sectorul IT din România și pentru economia locală, ci și pentru fiecare dintre noi, în calitate de beneficiari finali ai unor servicii publice sigure, inteligente, eficiente”, continuă acesta.
CEO-ul Metaminds spune că fiecare dintre noi trebuie să aibă grijă la aceste atacuri: „Dar această conștientizare nu este cu adevărat utilă decât dacă a condus la practici și comportamente mai sigure ale utilizatorilor în mediul online. Subliniem acest lucru, pentru că foarte multe din atacurile cibernetice își ating scopul din cauza utilizatorilor, care nu cunosc sau nu respectă niște reguli elementare care i-ar proteja de astfel de atacuri malițioase”.