UE, de acord cu plafonarea prețului petrolului în noul plan de sancțiuni împotriva Rusiei
Ambasadorii UE au ajuns la un acord de principiu privind noi sancțiuni pentru Rusia, inclusiv un plafon de preț pentru vânzările de petrol rusesc, potrivit a șapte diplomați europeni.
Prețul petrolului, plafonat în cel mai nou set de sancțiuni împotriva Moscovei
Pachetul, care reprezintă cea de-a opta rundă împotriva Moscovei, a fost propus săptămâna trecută de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după ce președintele rus a amenințat că va folosi arme nucleare și a mobilizat sute de mii de rezerviști.
O serie de țări UE și-au exprimat îngrijorarea cu privire la noile măsuri, în special în ceea ce privește plafonarea prețului la petrol, iar detaliile trebuie încă să fie semnate în scris.
UE a depus eforturi pentru a-l face pe Putin să „plătească” pentru escaladarea invaziei sale, care a inclus organizarea de referendumuri false pentru a anexa patru regiuni din Ucraina.
De când a început invazia, în februarie, cufărul de război al Kremlinului s-a umflat din zeci de miliarde de euro din vânzările de combustibili fosili către Europa, deși guvernele UE și-au intensificat eforturile pentru a se îndepărta de energia rusească.
O interdicție privind majoritatea importurilor de țiței din Rusia va intra în vigoare în decembrie, iar cel mai recent plan de sancțiuni se bazează pe aceste măsuri. Importurile de cărbune au fost deja eliminate treptat, iar livrările de gaze din Rusia către Europa au fost grav perturbate – mai întâi de jocurile de putere ale lui Putin și apoi de sabotarea a două conducte submarine Nord Stream.
Noi modalități pentru ca Rusia să rămână fără bani de război
Pentru liderii europeni, sarcina a fost de a găsi noi modalități de a viza veniturile Moscovei din energie, evitând în același timp riscul de penurie, de creștere a prețurilor și de potențiale pene de curent acasă în această iarnă.
Schița de acord de marți a fost convenită în sală, în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor, care ar trebui să aprobe versiunea finală a textului miercuri, au declarat diplomații, vorbind sub rezerva anonimatului, deoarece discuțiile au fost private.
Proiectul de măsuri prevede baza legală a plafonării prețurilor, care a fost convenită anterior de țările G7. Nu există încă o decizie privind prețul real sau intervalul de preț al viitorului plafon, deși SUA au sugerat că acest lucru va veni în câteva săptămâni.
Malta, Grecia și Cipru, ale căror flote de petroliere transportă cea mai mare parte a petrolului rusesc, s-au arătat îngrijorate de impactul plafonării prețurilor petrolului asupra industriilor lor de transport maritim.
Pachetul vizează, de asemenea, să lovească industria siderurgică rusă și să priveze armata Kremlinului de tehnologii-cheie. Acesta include mai multe măsuri împotriva persoanelor care sprijină efortul de război al președintelui rus Vladimir Putin. De asemenea, se interzice resortisanților UE să facă parte din consiliile de administrație ale întreprinderilor de stat rusești.