08 oct. 2022 | 08:55

Hormonul care te ajută să scapi mai repede de o decepție în dragoste, dar să rămâi și sănătos

ACTUALITATE
Hormonul care te ajută să scapi mai repede de o decepție în dragoste, dar să rămâi și sănătos

Oxitocina este un hormon produs de creier, în special de hipotalamus, și eliberat în sânge, mai apoi.

Este adesea prezentat ca fiind un „hormon al iubirii”, sau chiar un „drog al iubirii”, și ne poate ajuta să ne legăm social cu ceilalți. Acest hormon ar putea fi capabil să vindece inima după un atac de cord, a concluzionat un studiu recent.

Pe lângă inducerea sentimentelor pozitive, oxitocina are, de fapt, și alte funcții: acest hormon poate provoca contracții în uter și poate ajuta la reglarea lactației, producției de testosteron, transportului spermatozoizilor și ejaculare.

Un studiu care utilizează pești-zebră și culturi de celule umane a descoperit o altă funcție potențială a „hormonului iubirii”: ar putea fi capabil să provoace inclusiv regenerarea inimii după un atac de cord.

Ce se întâmplă când ai atac de cord și cum ajută hormonul

Inima este formată din straturi, inclusiv stratul exterior (epicard) și stratul mijlociu (miocard). În timpul unui atac de cord, cardiomiocitele, adică celule responsabile de contracțiile inimii, mor. Aceasta poate fi o problemă, deoarece ele nu se pot regenera.

Cu toate acestea, unele studii au arătat că un subset de celule din stratul exterior al inimii poate suferi reprogramare pentru a deveni celule stem numite Epicard-derived Progenitor Cells.

În condiții naturale, producția de EpiPC este ineficientă pentru regenerarea inimii la oameni, așa că trebuie dezvoltate alte mecanisme.

Cercetătorii au făcut teste pe pești-zebra pentru a explora rolul oxitocinei, deoarece aceste organisme își pot reface inima atunci când un sfert din aceasta este avariat, de obicei prin proliferarea cardiomiocitelor.

„Aici arătăm că oxitocina, o neuropeptidă cunoscută și sub numele de hormonul iubirii, este capabilă să activeze mecanismele de reparare a inimii la culturile de pești zebra și de celule umane, deschizând potențialele noi terapii pentru regenerarea inimii la om”, a spus autorul principal. Dr Aitor Aguirre într-o declarație.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele