Cât va ajunge să coste factura de încălzire la iarnă pentru o garsonieră sau un apartament cu două camere
Cu toate că prețul la gigacalorie ar putea rămâne același, factura la încălzire în timpul iernii s-ar putea dubla în comparație cu anul trecut. Află cât ai putea plăti pentru o garsonieră sau un apartament cu două camere în București.
În această iarnă, prețul gigacaloriei în București ar putea rămâne la fel pentru cei care sunt racordați la sistemul centralizat de termoficare, după cum au declarat ELCEN și Termoenergetica. După cum a afirmat administratorul ELCEN, Adrian Tudora, prețul acesteia va crește doar dacă prețul gazului va urca și el.
Prețul gigacaloriei este format din tariful de producere și tariful de distribuție, iar directorul Termoenergetica, Claudiu Crețul a afirmat că în contextul plafonării prețului la gaze, prețul gigacaloriei va rămâne la fel sau va crește cu doar câțiva lei.
”Din punctul nostru de vedere, pe datele pe care le avem astăzi, nu va crește substanțial. De ce? La finalul lunii octombrie, ANRE va da decizie cu privire la prețul ELCEN. Cunoaștem faptul că prețul gazului este plafonat prin Ordonanță la 150 lei. Asta înseamnă că este aproape similar cu anul precedent. Deci nu vedem din acest motiv o creștere exponențială a prețului gigacaloriei. Ne așteptăm la același preț. Cu privire la populație, cunoaștem declarațiile primarului general, că nu va crește prețul gigacaloriei la populație în această iarnă!”, a declarat pentru HotNews.ro, directorul Termoenergetica.
Cât vor plăti bucureștenii pentru factura de încălzire în iarna 2022
În ceea ce privește creșterile, acestea vor fi resimțite la nivelul distribuției, având în vedere creșeterea prețului la energie electrică. O altă situație în care prețul la gigacalorie ar putea crește, ar fi cea în cazul în care Primăria Capitalei va micșora subvenția. Primarul general, Nicușor Dan, i-a asigurat însă pe bucureșteni că în această iarnă, prețul va rămâne același.
”Legat de preţul pentru iarna asta, după cum ştiţi, noua ordonanţă de urgenţă plafonează şi pentru sistemele centralizate ale localităţilor. Dacă nu se întâmplă ceva extraordinar, nu se pune problema să modificăm tarifele. Problema este din nou a fluxului de numerar. Pentru că statul decontează după un timp şi atunci trebuie să avem o sumă de bani cu care să plătim şi pentru ca statul să poată să ne deconteze ulterior”, a declarat Nicușor Dan la începutul lunii septembrie.
Bucureștenii se întreabă în continuare cât vor plăti în această iarnă pentru o lună de căldură. Consumul mediu pentru încălzirea unei camere este de o gigacalorie, însă acest lucru depinde și de temperatura dorită în cameră, de izolația apartamentului, de numărul pereților exteriori și de apartamentele din jur, dacă sunt locuite sau nu. Luând exemplul de consum anterior menționat, iată cât de va costa căldura în această iarnă în funcție de tipul de apartament:
- o garsonieră – consumul de 1 gigacalorie îți va aduce o factură de 350 de lei;
- apartament cu două camere – consumul de două gigacalorii îți va aduce o factură de 700 de lei;
- apartament cu trei camere – consumul a trei gigacalorii îți va aduce o factură de aproximativ 1.050 de lei.
La nivelul Capitalei, doar 10-12% din rețeaua de termoficare a beneficiat de modernizare, astfel că pierderile sunt uriașe, ajungând la 2.200.000 l/h în anul 2020. După ce Nicușor Dan a fost ales primar general, a promis bucureștenilor că în primii trei ani va schimba 300 de kilometri de rețea de termoficare, însă până în anul 2021, doar 30 de kilometri de conducte erau schimbați.