VIDEO Ligia Deca a depus jurământul de învestitură la Palatul Cotroceni. Mesajul lui Iohannis pentru noul ministru al Educației
Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, preia interimar portofoliul Educației, în urma demisiei lui Sorin Cîmpeanu. Potrivit unor surse guvernamentale, printre variantele luate în calcul de premierul Nicolae Ciucă pentru Ministerul Educației se numără Ligia Deca, consilier prezidențial, Sorin Costreie, consilier de stat la cancelaria prim-ministrului, ori Marilen Pirtea, deputat liberal.
Ministerul Educației, preluat de Ligia Deca
Update 3 octombrie, ora 18.34. Fosta consilieră prezidenţială Ligia Deca a depus, luni, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Educaţiei, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, într-o ceremonie care s-a desfăşurat la Palatul Cotroceni.
„Vă doresc mult succes și vă felicit pentru această poziție de ministru în Guvernul Ciuca. Ne dăm seama cu toții că dacă vorbim despre educație, despre învățământ, suntem într-un moment foarte important. Sunt încredințat că proiectul România educată nu doar că va merge mai departe, ci va mergem mai departe cu noi energii și cred, sper, cu noi susțineri atât din spațiul politic cât și din spațiul învățământului și din spațiul public la modul general.
Este, realmente, un proiect de țară. Este un proiect de țară de care România are foarte multă nevoie. O națiune fără un sistem de educație performant are puține șanse în lumea de astăzi care devine din ce în ce mai complicată și doamna ministru nu doar dumneavoastră aveți nevoie de încurajări, de ajutor și de oameni buni profesioniști cu care să lucrați ci întregul Guvern, fiindcă pachetul de legi va trebui să ajungă cat se poate de repede în Guvern, guvernul care prin vocea prim-ministrului Nicolae Ciuca a declarat de la început că va prelua această sarcină și va lucra la acest pachet în așa fel încât să fie prezentat Parlamentului un pachet coerent, modern, închegat, care realmente pune bazele unui sistem de educație pentru secolul 21 în România”, a declarat șeful statului.
Update 3 octombrie, ora 17.23. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care Ligia Deca devine ministru al Educaţiei. De asemenea, liderul de la Cotroceni a semnat decretul privind eliberarea Ligiei Deca din funcţia de consilier prezidenţial. Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură de către noul ministru al Educaţiei va avea loc la ora 18,00, la Palatul Cotroceni.
Update 3 octombrie, ora 14.11. Ligia Deca este noul ministru al Educației, au decis liberalii. Aceasta este consiliera președintelui Klaus Iohannis pe probleme de educație.
Biroul Politic al PNL a decis ca Ligia Deca să preia ministerul.
”Ligia Deca (n. 1982) este doctor în științe politice, titlu acordat în 2016 de către Universitatea din Luxemburg și absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College. În perioada 2010-2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinței miniștrilor educației din statele membre ale European Higher Education Area (aprilie 2012).
În perioada 2012-2015, a fost expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și cadru didactic asociat la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și SNSPA (2019-2021).
Autoare și coautoare a numeroase articole și studii publicate în reviste de prestigiu din domeniul politicilor educaționale, cu o activitate științifică ce a vizat subiecte variate, de la internaționalizarea educației superioare la practicile educaționale de adaptare la contextul pandemiei COVID-19, Ligia Deca a colaborat, în calitate de expert, cu EQAR, DAAD, Consiliul Europei, Comisia Europeană etc. În 2014, a fost invitată să facă parte din Grupul de Experți „Știința în educație” înființat la inițiativa Comisiei Europene. În perioada 2017-2020, a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România.
Ligia Deca a fost numită Consilier de Stat la data de 29 iunie 2015, iar la data de 23 decembrie 2019, a fost numită în funcția de Consilier Prezidențial”, scrie presidency.ro.
Update 30 septembrie, ora 16.53. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul prin care ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, devine ministru interimar al Educaţiei. De asemenea, liderul de la Cotroceni a semnat decretul prin care ia act de demisia lui Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, şi se constată încetarea funcţiei de membru al Guvernului.
Știrea inițială: Conducerea Ministerului Educaţiei va fi preluată interimar de către ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, a spus, vineri dimineaţă, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru. Reamintim că Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia, joi seară, din funcția de ministru al Educației, după acuzațiile de plagiat.
„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al Educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine să încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Ulterior, premierul Nicolae Ciucă a transmis că a acceptat demisia lui Sorin Cîmpeanu din funcția de ministru al Educației. De asemenea, șeful Guvernului a subliniat că PNL se va consulta pentru a înainta rapid o nouă propunere de ministru președintelui Klaus Iohannis.
Nume vehiculate pentru funcția de ministru al Educației
Ligia Deca
În vârstă de 40 de ani, Ligia Deca este consilier prezidențial la Departamentul Educație și Cercetare. Aceasta este doctor în științe politice (Universitatea din Luxemburg, 2016) și absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College. În perioada 2010-2012, Deca a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinței miniștrilor Educației din statele membre ale European Higher Education Area.
Sorin Costreie
Un alt nume vehiculat este Sorin Costreie, prorector al Universității din București din 2017 și prodecan al Facultăţii de Filosofie în perioada 2016-2017, specializat în filosofia limbajului, filosofia matematicii şi logică filosofică, arată site-ul Universității București. De asemenea, este conferenţiar la Facultatea de Filosofie a UB, Departamentul de Filosofie Teoretică.
Costreie este doctor în filosofie al Universităţii din Bucureşti din 2007. Acesta a desfăşurat activităţi de cercetare în Italia, Germania, Spania, SUA şi Canada.
Marilen Pirtea
Marilen Pirtea are 49 de ani și este deputat PNL de Timiș, membru în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci. Totodată, este profesor universitar și conducător de doctorate în Finanțe, având și funcția de rector al Universității de Vest Timișoara, pe care a absolvit-o în 1997, specializarea Finanţe-Bănci, potrivit CV-ului său. În 2002, liberalul a devenit doctor în economie, cu teza Managementul trezoreriei întreprinderii.