23 sept. 2022 | 17:09

Cât te costă, de fapt, un duș de 5 minute. Calculul care te va suprinde. Habar nu aveai câți bani cheltuiești

ACTUALITATE
Cât te costă, de fapt, un duș de 5 minute. Calculul care te va suprinde. Habar nu aveai câți bani cheltuiești

Având în vedere că zilele friguroase au început, de multe ori vii acasă înfrigurat și intri în duș unde, de cele mai multe ori, petreci mai mult de 5 minute. Află cât te costă, de fapt, un duș de 5 minute ca data viitoare să fii mai atent la economiile tale.

Să stai sub duș mai mult de 5 minute ți se poate cât se poate de normal și necesar, însă are un impact semnificativ asupra facturii de energie electrică, gaz și apă. Cu toate că se recomandă evitarea risipei, mulți dintre noi o facem fără să ne dăm seama.

Potrivit OMS, dușul reprezintă 34% din consumul nostru zilnic de apă. Asta înseamnă că mai mult de o treime din timpul pe care îl petrecem cu robinetul în funcțiune corespunde acelui moment în care te dedici spălării și relaxării. Acest lucru este echivalent cu 171 de litri de apă în medie.

La nivel european, Spania, Germania, Luxemburg, Italia și Belgia reprezintă cei mai mari consumatori de apă. Cu toate că ai crede că acest lucru este nesemnificativ, din raportul OMS rezultă că 9 din 10 locuitori ai acestor țări nu îndeplinesc cerințele unui duș ideal din punct de vedere al consumului.

Cât costă, de fapt, să faci un duș de 5 minute

Realitatea este mai rea decât crezi, pentru că, mergând direct la obiect, 1 minut de duș reprezintă echivalentul a 12 litri de apă consumați. Astfel că un duș „rapid” de 5 minute reprezintă 60 de litri de apă consumați, iar dacă nu ai un profiler sau un sistem de amestecare a apei cu aerul, această cifră poate ajunge până la 150 de litri.

Umplerea căzii, de asemenea, reprezintă consumul a 150-200 de litri de apă, ceea reprezintă de trei sau patru ori mai mult decât un duș scurt. De obicei, apelezi la un duș de 15 minute atunci când te întorci acasă după o zi grea de muncă sau când îți este frig, însă pentru mulți oameni, acesta este dușul normal în fiecare zi.

În urma unui calcul simplu, această durată de timp ar însemna 180 de litri de apă în plus la factură, astfel că a face un duș de 15 minute sau a umple cada, nu ar reprezenta nicio diferență în ceea ce privește consumul. Totuși, aceste date pot varia în funcție de modalitatea utilizată pentru a încălzi apa.

Având în vedere prețurile din ultima perioadă, ar trebui să iei în calcul și faptul că nu este vorba doar despre consumul de apă, ci și de curent electric și gaz dacă deții o centrală termică. Indiferent de situație, cel mai recomandat ar fi să iei în considerare un consum mai mic pentru a nu lăsa toți banii încasați din salariu pe facturi.