De ce trebuie să pui neapărat telefonul pe modul avion când zbori. Motivul surprinzător la care sigur nu te-ai fi gândit
Cu toții am auzit următoarea maximă cel puțin o singură dată: „Vă rugăm să vă asigurați că scaunele sunt în poziție verticală, mesele sunt strânse, obloanele ferestrelor sunt ridicate, laptopurile sunt depozitate în cabinele de deasupra capului și dispozitivele electronice sunt setate în modulul avion”.
Însă de ce suntem, în realitate, rugați să ne punem telefoanele pe mod avion?
Navigația și comunicațiile aviatice se bazează pe serviciile radio, care au fost coordonate de-așa natură pentru a minimiza interferențele, încă din anii 1920.
Tehnologia digitală utilizată în prezent este mult mai avansată decât unele dintre tehnologiile analog, mai vechi. Cercetările au arătat că dispozitivele electronice pot emite un semnal pe aceeași bandă de frecvență ca sistemele de comunicații și navigație ale aeronavei, creând ceea ce este cunoscut sub numele de interferență electromagnetică.
În 1992, Autoritatea Federală de Aviație a SUA și Boeing au investigat utilizarea dispozitivelor electronice la interferența aeronavei și nu au găsit probleme cu computerele sau alte dispozitive electronice personale în timpul fazelor necritice ale zborului. De menționat că decolările și aterizările sunt considerate faze critice.
Comisia Federală de Comunicații din SUA a început, de asemenea, să creeze lățimi de bandă rezervate diferitelor utilizări, cum ar fi telefoanele mobile sau navigația și comunicațiile aeronavelor, astfel încât acestea să nu interfereze una cu cealaltă. Guvernele din întreaga lume au dezvoltat aceleași strategii și politici pentru a preveni problemele de interferență cu aviația. În UE, dispozitivelor electronice le-a fost permis să rămână pornite, începând cu 2014.
De ce a continuat industria aviației să interzică utilizarea telefoanelor mobile?
Una dintre probleme constă în ceva la care s-ar putea să nu te aștepți: interferența la sol. Rețelele wireless sunt conectate printr-o serie de turnuri; rețelele ar putea deveni supraîncărcate dacă pasagerii care zboară peste aceste rețele terestre își folosesc telefoanele în același timp.
Desigur, atunci când vine vorba de rețelele mobile, cea mai mare schimbare din ultimii ani este trecerea la un nou standard. Rețelele wireless 5G actuale, preferate pentru transferul de date cu viteză mai mare, au cauzat îngrijorare în cadrul industriei aviatice.