Laptele, uleiul și carnea, la prețuri duble în România: creșterile constante de prețuri care trădează criza economică
Traiul decent în România tinde să fie un lux din ce în ce mai mari, dacă ai în vedere scumpirile extraordinare cu care se confruntă românii de rând la alimentele de bază, dar și la băuturi, pe lângă ”tradiționalele” majorări de preț la energie și carburant.
În 2022, trendul a fost clar, iar scumpirile constante. Furnizorii de alimente și băuturi mențin cu brio acest trend, iar laptele, uleiul și carne, nu de puține ori, au ajuns să coste dublu. Unele supermarketuri au ajuns să-și reducă semnificativ portofoliul de produse în acest context, iar situația problematică nici măcar nu se rezumă la România, ci întreaga Europă.
Majorări de prețuri în trepte mici, dar constante
În fiecare săptămâni, alimentele de bază ale românilor devin un pic mai scumpe. După majorări succesive, nici nu-ți dai seama când ajungi să plătești cu un leu, doi mai mult pe o bucată de carne, un litru de lapte sau banalul ulei. Trendul majorărilor ”mărunte” a fost confirmat și de administratorii de supermarketuri din București.
”Sunt furnizori care până în prezent nu au spus nimic legat de creșteri, dacă creșterile vor continua, poate și de frica de a nu mai colabora cu ei.”, a afirmat Florin, administrator de supermarket din Capitală. ”Uleiul care în trecut era 5 lei acum a ajuns să fie dublu, 10 -12 lei, la fel și laptele care costa 4 lei acum costă 7-8 lei. Carnea, pieptul de pui cândva era kilogramul 18 lei acum costă 27-28 de lei.”, a adăugat el.
Alex este administratorul unui laborator de cofetărie și a două cafenele, iar îngrijorare legată de prețurile din piață practicată de furnizori a fost confirmată și de el. ”Toți furnizorii au scumpit produsele, nu că au anunțat, deja le-au scumpit și cred că este al doilea val de scumpiri anul ăsta cu cel puțin 50 de bani pe produs, chiar și 1 leu sau mai mult. La cafea e un pic diferit, aici nu a crescut prețul încă la cafea dar asta pentru că cei care ne furnizează cafeaua au un stoc deja destul de mare.”, este de părere el. Cel mai bun exemplu care îi vine în minte vizează laptele. ”Laptele a crescut cel mai mult, îl cumpăram înainte 1 litru undeva la 3 lei și ceva, acum este 4 lei și jumătate plus TVA.”