Salariații de lux ai României, loviți frontal de criză: acum văd și ei ce înseamnă viața grea
În România există o ierarhie a nivelului salarial, iar în vârful piramidei se află domeniul IT. Aici avem, în medie, cele mai mari salarii din mediul privat, doar că multiplele crize din prezent lovesc puternic industria.
Salariații din IT riscă să piardă bani frumoși în perioada următoare, iar domeniului i se pune frână în dezvoltare. Motivul? Firmele se tem de venirea unei noi crize economice, similare celei din 2008. Ce-i drept, contextul e unul prielnic pentru un astfel de dezastru.
Avem o inflație scăpată de sub control în toată Europa, riscul de recesiune e la cele mai înalte cote din iulie 2020, criza energetică riscă să se amplifice în sezonul rece, iar tensiunile geopolitice sunt și ele foarte mari. În aceste condiții, e de înțeles de ce managerii companiilor din țara noastră au început să fie mai precauți în strategia lor de dezvoltare și de ce au decis să pună frână proiectelor de inovație în domeniul IT.
Firmele încearcă, practic, să se protejeze de potențialele efecte ale revenirii unei crize economice de proporții.
Nu mai e de muncă, nu mai sunt nici bani
Prin urmare, cererea de proiecte ar urma să scadă considerabil în perioada următoare. Unii specialiști estimează un recul de 20%! Mai puține proiecte înseamnă, bineînțeles, mai puțini bani pentru lucrătorii freelanceri și pentru angajații din acest domeniu de activitate.
„Clienții sunt mai reținuți, în această perioadă, și devin mai atenți la cum își cheltuie banii. Acest lucru însă nu indică o lipsă a fondurilor, pentru că în piață există bani. Dacă, înainte, companiile se axau pe livrarea proiectelor, pe viteza de dezvoltare și cereau contractual echipe cu mulți developeri care să finalizeze rapid proiectele, acum doresc echipe mai mici, cu expertiză multidisciplinară, care să livreze într-un timp acceptabil, într-un buget, însă, mai mic.
Ce va fi diferit, însă, într-o viitoare criză, cu potențial impact major asupra industriei de IT din regiune, are legătură cu creșterea salariilor developerilor de aici, care se apropie de cele din Vest, aspect care poate determina direcționarea proiectelor în țări cu costuri mai mici, precum India”, spune Mihai Filip, CEO OVES Enterprise.