Electrocasnicele din casă care consumă curent peste plafonul cu preț compensat. Care-ți umflă cel mai mult factura
Actualul preț al energiei electrice determină oamenii să fie foarte atenți la consumul lor. Electrocasnicele pe care le ai în casă consumă mai mult curent decât te aștepți, iar factura va continua să vină cu un preț ridicat.
În prezent, prețul pe kWh este stabilit în funcție de categoria de consum, astfel că foarte mulți oameni încearcă să se încadreze în plafoanele reglementate. Ei trebuie totodată să ia măsuri pentru reducerea consumului de energie electrică, iar acolo unde este cazul, chiar să scoată din priză aparatele pe care nu le utilizează,
În cazul românilor cu un consum mai mic de energie electrică, prețul pe kWh va fi mai mic, însă ceea ce trebueie să știi este faptul că referința este consumul din timpul anului trecut. Chiar dacă nu va fi cu exactitate, clienții pot estima valoarea facturii în funcție de consumul său.
Astfel, în cazul persoanelor care au un consum mai mic de 255 kWh în perioada de referință, prețul plafonat va fi de 0,8 lei/kWh, în timp ce cei cu un consum de până la 100 kWh vor plăti prețul plafonat de 0,68 lei/kWh. În orice situație, și dacă nu te încadrezi în cel mai redus plafon, consumul mic ajută la economia casei.
În afara costului ridicat la factura de energie electrică, consumul mai mic al acesteia ajută și mediul încojurător. Așadar, indiferent de obiectele electrocasnice pe care le utilizezi sau dispozitive precum laptopuri, ideal ar fi ca acestea să fie scoase din priză pentru că fiecare LED va continua să consume.
Electrocasnicele care consumă cel mai mult curent
În cazul echipamentelor care nu pot fi scoase din priză precum frigiderele sau congelatoarele, indicat este ca acestea să aibă o clasă energetică superioară. În cazul electrocasnicelor mici, află că acestea consumă foarte mult curent electric.
Un exemplu în acest sens este aspiratorul de masă cu 6 kWh/an, telefonul fără fix 7 kWh/an, cafetiera consumă 13 kWh/an, ceasul cu radio 15 kWh/an, aparatul de radio 16 kWh/an, computerul 43 kWh/an, televizorul 48 kWh/an, iar boilerul 142 kWh/an.
Așa cum probabil te așteptai, cel mai mare consumator de energie electrică din casa ta este frigiderul, având în vedere că el funcționează non-stop. Ceea ce poți face este ca atunci când schimbi acest aparat din clasa electrocasnicelor mari, să ai grijă că vei alege o clasă energetică superioară.
Într-un clasament al celor mai mari consumatori de energie electrică dintr-o gospodărie, frigiderul reprezintă 19%, televizorul 7,5%, mașina de spălat 7,3%, cuptorul 5,1%, iar computerul 4,6%. În cazul unui frigider dintr-o clasă energetică bună, consumul lunar al acestuia este cuprins între 25 și 32 kWh, iar într-un an, consumul mediu va fi de 300-380 kWh.