Președintele Iranului, comentariu scandalos despre Holocaust: „Ar trebui investigat. Există unele semne că s-a întâmplat”
Președintele iranian Ebrahim Raisi nu a putut confirma că el crede că Holocaustul a avut loc, într-un interviu acordat luni la 60 Minutes. El a declarat că ar trebui investigat și cercetat evenimentul.
Președintele iranian pune la îndoială existența Holocaustului
Când a fost întrebat dacă crede că s-a întâmplat, că au fost uciși șase milioane de evrei, el a răspuns, conform traducerii: „Evenimentele istorice ar trebui să fie investigate de cercetători și istorici. Există unele semne că s-a întâmplat. Dacă este așa, ar trebui să permită să fie investigat și cercetat”.
Premierul Yair Lapid a postat pe Twitter exemple de „unele semne” ca răspuns la aceste comentarii, cu imagini ale evreilor din lagărele de concentrare și de exterminare, inclusiv o fotografie celebră a rabinului Israel Meir Lau la Buchenwald. Lapid este fiul unor supraviețuitori ai Holocaustului.
Cum s-a ajuns la comentariul lui Raisi despre Holocaust?
Întrebarea a venit în momentul în care jurnalista Lesley Stahl l-a întrebat pe Raisi despre acuzațiile care i s-au adus, potrivit cărora ar fi fost responsabil pentru aproximativ 3.000 de morți prin spânzurare în anii ’80, la ordinul liderului suprem de atunci, ayatollahul Khomeini.
Raisi a fost cel mai tânăr membru al comitetului morții de la Teheran în 1988, când acesta a fost de acord să „elimine” membrii încarcerați ai grupului Mujahedin-e Khalq (MEK) pentru acte de trădare. Raisi avea 28 de ani la momentul masacrelor.
Când a fost întrebat de Stahl despre aceste acuzații, răspunsul său a răbufnit într-o serie de lovituri la adresa Israelului și a evreilor.
„Șocant să aud remarcile președintelui iranian Raisi care pune la îndoială faptul că Holocaustul a existat”, a scris pe Twitter ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan.
„Îl invit pe @antonioguterres să nege acest refuz din scena mondială menit pentru a răspândi antisemitism și ură. ONU va atinge un nou nivel de josnicie dacă îi va oferi Măcelarului din Teheran o platformă”.
„Există unele semne că președintele Raisi un antisemit josnic”, a declarat președintele Yad Vashem, Danny Dayan, ca răspuns la aceste comentarii.
Ce se întâmplă cu Israelul?
„Deci nu sunteți sigur, am înțeles asta, nu sunteți sigur”, a răspuns Stahl, adăugând: „Cum rămâne cu dreptul Israelului de a exista?”.
„Poporul din Palestina este realitatea”, a răspuns el. „Acesta este dreptul poporului palestinian care a fost forțat să își părăsească casele și patria. Americanii sprijină acest regim fals de acolo, pentru a se înrădăcina și a se stabili acolo”.
Cum rămâne cu Acordurile Abraham, state care au normalizat legăturile cu Israelul?
„Dacă un stat își dă mâna cu regimul sionist, atunci este complice la crimele acestuia. Ei înjunghie în spate însăși ideea de Palestina”, a răspuns el.