15 sept. 2022 | 10:07

Președintele Bulgariei cere oprirea fluxului de refugiați: „Altfel ratăm intrarea în Schengen”. Ce a cerut serviciilor speciale

ULTIMA ORĂ
Președintele Bulgariei cere oprirea fluxului de refugiați: „Altfel ratăm intrarea în Schengen”. Ce a cerut serviciilor speciale

Președintele Bulgariei, Rumen Rade, a cerut serviciilor speciale să întărească securitatea granițelor Bulgariei și oprirea valului de refugiați, pentru ca țara să nu rateze intrarea în Spațiul Schengen.

Bulgaria, probleme cu refugiații

Rumen Rade a participat recent la o întâlnire cu șeful Agenției de Stat pentru Securitate Națională (DANS), Plamen Toncev, al informațiilor de stat, Antoan Gechev, și al informațiilor militare, generalul Venelin Venev.

Autoritățile bulgare au anunțat că, din cauza alegerilor, securitatea frontierei de sud va fi asigurată în întregime de către armată, astfel încât poliția să asigure buna desfășurare a votului.

Președintele Bulgariei a spus că protecția efectivă a frontierelor este o condiție pentru aderarea Bulgariei la Schengen.

“Protecția efectivă a frontierelor externe europene este o condiție pentru garantarea securității naționale și pentru aderarea Bulgariei la Schengen”, a declarat președintele în cadrul ședinței de lucru, a informat Centrul de presă al lui Rumen Radev.

În cadrul reuniunii s-au discutat diferite măsuri pentru a întări securitatea granițelor Bulgariei și pentru a face față presiunii migrației. 

Aderarea la Spațiul Schengen a deveni o prioritate absolută a Bulgariei. De asemenea, UE a cerut ca Bulgaria, România și Croația să fie acceptate de celelalte țări care nu au un regim de frontieră între ele. 

Premierul bulgar nu susține aderarea la Schengen

În cadrul unei întâlniri cu președintele Uniunii Creștin-Sociale din Bavaria, Alexander Dobrindt, premierul bulgar Boyko Borisov a declarat că nu este convenabil ca Bulgaria să devină acum membră a spațiului Schengen, deoarece aderarea ar putea provoca un aflux masiv de migranți în țară.

„În ceea ce privește spațiul Schengen, nu știu dacă acum este convenabil pentru Bulgaria să intre în el. Noi folosim pe deplin tot ceea ce oferă spațiul Schengen în domeniul luptei împotriva terorismului, (…) contrabandei, traficului de droguri (…).

Cu toate acestea, dăm înapoi în Grecia mai mult de 150 de persoane în fiecare zi. Dacă Alexandru ne spune ‘astăzi vă alăturați zonei Schengen’, mulți vor ajunge mâine în Bulgaria”, a declarat Borisov, exprimându-și îngrijorarea.

Borisov, care a fost invitat de onoare la forumul Uniunii Creștin-Sociale, aflată la guvernare în Germania, a comentat, de asemenea, perspectiva aderării țării sale la uniunea monetară.

„Cred că este foarte bine pentru Bulgaria să se pună în „sala de așteptare”, deoarece acest lucru garantează și mai multe investiții”, a spus el.