09 sept. 2022 | 17:38

Conacul care a „văzut” istoria Țării Românești și l-a “ferit” pe Tudor Vladimirescu de turci, disponibil: cât costă „povestea”

CHESTII
Conacul care a „văzut” istoria Țării Românești și l-a “ferit” pe Tudor Vladimirescu de turci, disponibil: cât costă „povestea”

Conacul care l-a adăpostit în trecut pe Tudor Vladimirescu de turci este acum scos la vânzare. Suma pe care trebuie viitorul proprietar să o scoată din cont pentru celebrul monument istoric nu este deloc de neglijat.

Casa „Vasile Moangă” situată în centrul orașului Târgu Jiu urmează a fi vândută către un viitor proprietar cu dare de mână, pentru că aceasta nu este deloc ieftină. Imobilul a fost scos la vânzare pe site-ul Storia.ro pentru suma de două milioane de euro.

Celebra platformă de imobiliare își propune ca pasionații de istorie, artă și arhitectură să investească în acest monument de patrimoniu care, în trecut, l-a găzduit pe Domnitorul Țării Românești, Tudor Vladimirescu în momentul în care acesta era urmărit de către turci.

conacul tudor vladimirescu

Casa a fost scoasa la vanzare la pretul de doua milioane de euro

Ridicarea construcției a avut loc în anul 1772 și a fost proprietatea lui Vasile Moangă. Acesta era un boier care deținea rolul pe care un prefect îl are în prezent. Unul dintre prietenii săi erai chiar Tudor Vladimirescu, cel care în anul 1821 conducea Revoluția și totodată domn al Țării Românești. De asemenea, din cercul de apropiați al lui Moangă făceau parte și haiducul din Oltenia, Iancu Jianu, precum și inventatorul Petrache Poenaru.

conacul tudor vladimirescu

Constructia dateaza din anul 1772

Se spune că Tudor Vladimirescu le-ar fi ținut un discurs pandurilor chiar de la balconul acestei case, înainte de a porni către Padeș, locul unde a fost citită Proclamația. Construcția a fost restaurată în totalitate în ultimii ani, aceasta fiind realizată de către specialiștii din domeniu care au decis să păstreze elementele arhitecturale specifice secolelor XVIII-XIX și care să respecte planul și schițele vechi de câteva sute de ani.

Conacul în care s-a adăpostit Tudor Vladimirescu este scos la vânzare

Stilul arhitectural brâncovenesc prezintă și influențe orientale, însă care păstrează în continuare elementele centrale ale stilului neo-românesc. Casa a fost construită pe un teren de 558 de metri pătrați, iar suprafața utilă a construcției măsoară 647 de metri pătrați.

conacul tudor vladimirescu

Incalzirea casei se face cu ajutorul unei centrale termice

Construcția este împărțită pe trei nivele, iar în total numără 19 camere și 8 băi. Structura de rezistență este realizată din cărămidă, iar finisajele stilului neoromânesc prezintă mozaic. De asemenea, parchetul și gresia au finisaje interioare, iar încălzirea casei se face cu ajutorul unei centrale termice precum și un sistem de încălzire al pardoselei.

conacul tudor vladimirescu

Interiorul prezinta finisaje in stilul neoromanesc

Sistemele de electricitate, canalizarea și apa curentă sunt conectate, astfel că viitorului proprietar nu îi vor lipsi utilitățile de bază. Agenția imobiliară care se ocupă de vânzarea imobilului sugerează că acesta ar putea fi utilizat ca loc al evenimenteleor culturale, serilor tematice, muzeu cu specific, birouri de avocatură, studiouri arhitecturale sau clinici medicale.