09 sept. 2022 | 12:29

Summit de urgență la Bruxelles. Miniștrii UE se întâlnesc pentru a discuta despre criza energetică. Ce propune Comisia Europeană

ULTIMA ORĂ
Summit de urgență la Bruxelles. Miniștrii UE se întâlnesc pentru a discuta despre criza energetică. Ce propune Comisia Europeană

La Bruxelles a început summit-ul pe energie, unde sunt prezenți miniștrii Energiei din cele 27 de state ale blocului comunitar. Se va discuta inclusiv despre plafonarea pretului gazului rusesc, propunere pe care nu o susțin toate țările.

Summit de criză la Bruxelles

Miniștrii Energiei din Uniunea Europeană s-au întâlnit pentru a căuta un acord cu privire la modalități de a proteja cetățenii de prețurile mari ale energiei, după ce Rusia a întrerupt treptat aprovizionarea cu gaz către continent, ca răspuns la sancțiunile dictate de Occident după invadarea Ucrainei.

Diplomații UE spun că statele membre susțin în linii mari propunerile de a ajuta furnizorii de energie să nu fie zdrobiți de o criză de lichidități, dar sunt împărțiți cu privire la planurile de a plafona prețurile gazelor din Rusia.

Rusia, care a furnizat Europei o treime din livrările sale de gaz până când invazia sa în Ucraina a declanșat o criză, a declarat că va întrerupe complet aprovizionarea dacă va fi impus un plafon pentru prețul gazelor.

Suntem într-un război energetic cu Rusia. Trebuie să trimitem un semnal clar că vom face tot ce este necesar pentru a ne sprijini gospodăriile, economiile”, a declarat ministrul ceh al industriei, Jozef Sikela, la sosirea la întâlnirea de urgență de la Bruxelles, citat de Reuters.

Ce propune Comisia Europeană

Facturile la energie au explodat după ce Rusia a invadat Ucraina și Occidentul a impus sancțiuni Moscovei, în timp ce guvernele s-au luptat pentru a limita șocul prețurilor.

Comisia Europeană a propus să ofere lichidități de urgență pentru firmele de energie care se confruntă cu cerințe de garanții crescânde, o mișcare susținută pe scară largă de către diplomații UE. Unii susțin, de asemenea, propuneri de reducere a cererii de energie.

Însă diplomații au spus că nu toți sunt de acord cu propunerea referitoare la plafonarea prețurilor gazelor, unii spunând că nu va ajuta, având în vedere că livrările Moscovei în Europa au scăzut. Unele state din Europa Centrală care încă primesc gaz rusesc se tem că Moscova va opri complet livrările.

Statele baltice se numără printre cele care susțin ideea, spunând că un plafon ar priva Moscova de numerar pentru finanțarea acțiunilor militare în Ucraina.

Propunerea UE ar limita la 200 de euro pe megawat oră prețul plătit pentru energie electrică pentru generatoarele fără gaz, aplicabil generatoarelor eoliene, nucleare și pe cărbune.

Cu o experiență considerabilă în domenii precum sport și actualitate, Betrice Dumitru s-a alăturat echipei noastre în anul 2021. A absolvit Facutatea de Jurnalism și mai multe cursuri pentru ... vezi toate articolele