Lovitura dimineții pentru românii cu centrale termice de apartament: anunțul oficial care trădează ”iarna complicată”
Iarna viitoare se anunță a fi una foarte complicată pentru românii cu centrale termice de apartament. În cazul în care depinzi de furnizarea gazelor naturale de către statul român, merită să știi că România va avea de suferit din cauza întreruperii anunțate de Transgaz pentru întreaga Europă.
Aseară, într-o intervenție la Digi24, Virgil Popescu a venit cu mai multe avertismente destinate mai ales românilor cu centrale termice de apartament. Deși România nu este atât de dependentă de gazul rusesc, problema europeană a furnizării cu energie va avea efecte negative și pe meleaguri mioritice. Pe de o parte, oficialul a încercat să rămână optimist, subliniind că avem gaz înmagazinat în proporție de 75,6% din capacitate, mai mult decât aveam anul trecut la 1 noiembrie. Pe de altă parte, a insistat pe faptul că urmează o iarnă complicată pentru toată Europa.
Ce se întâmplă cu gazele naturale în România
„Eu am spus de mai mult timp: vom avea o iarnă complicată și monitorizăm complet și continuu fluxurile de gaze. E adevărat, România nu este atât de dependentă de gazul rusesc ca alte state europene. Avem în continuare discuții și înțelegeri cu alte state pentru livrare suplimentară de gaze naturale pentru această iarnă. Mai sunt de pus la cap la cap niște lucruri cu privire la tranzitul acestor gaze în așa fel încât să le putem aduce în România. Avem pe unde să le aducem în România, prin sudul țării, prin Coridorul Trans-Balcanic, pentru că ați văzut interconectorul între Grecia și Bulgaria în continuare nu este finalizat. Sperăm să fie finalizat până la începerea iernii, dar nu luăm în calcul și discutăm de Coridorul Trans-Balcanic”, a explicat ministrul energiei, Virgil Popescu.
„Nord Stream alimentează nordul Europei, în principal Germania și de acolo duce spre alte țări. Gazele din Rusia pentru România și partea aceasta de Balcani vin prin TurkStream, nici măcar prin conducta care trece prin Ucraina. Inclusiv Ungaria ia prin TurkStream și BalcanStream o parte, o parte ia și prin BRUA, prin conducta noastră, tot din TurkStream Coridor, și o parte prin Ucraina. Dar fluxul de gaze Rusia-Ucraina-România, care a funcționat anul trecut și în iarna trecută, în momentul de față nu mai funcționează, s-a redirecționat pe zona de sud”, a adăugat oficialul Virgil Popescu la Digi24.
În ceea ce privește eventualele soluții, acestea se pare că vor veni de la Bruxelles, unde pe 9 septembrie se va desfășura Consiliul extraordinar al miniștrilor energiei din UE, unde se vor lua în discuție toate soluțiile pentru a face față ”șantajului” Rusiei cu gazul natural. „Rămâne însă impactul asupra prețului. Am tot spus că orice declarație a unui oficial din Rusia automat pune o presiune pe preț. Se calmaseră cât de cât prețurile, acum au început iar să crească la gazul natural. De aceea e foarte important și salut decizia președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu privire la plafonarea prețului”, a concluzionat ministrul.