06 sept. 2022 | 15:45

Românii sunt săraci, dar nu rezistă tentației de a face cumpărături masive: am băgat „spaima” în Europa

ACTUALITATE
Românii sunt săraci, dar nu rezistă tentației de a face cumpărături masive: am băgat

România este una dintre cele mai sărace țări din blocul comunitar, iar ultimele luni au deteriorat și mai mult situația economică a fiecărui cetățean. Cu toate acestea, cheltuim bani grei pe cumpărături.

Chiar dacă ne plângem de faptul că o ducem greu cu banii, că nu ne descurcăm de la o lună la alta, că salariile și pensiile sunt mici și nu ne ajung nici măcar pentru a acoperi costurilor lucrurilor de strictă necesitate, avem împământenit obiceiul de a cheltui sume mari de bani.

Acest lucru este evidențiat de o analiză care arată cum evoluează vânzările cu amănuntul din țara noastră. În mod surprinzător, România noastră, unul dintre cele mai sărace state din UE reușește să fie lider din acest punct de vedere. Ocupăm locuri fruntașe în clasamentul țărilor care au înregistrat în luna iulie evoluții impresionante ale vânzărilor cu amănuntul.

Volumul comerţului cu amănuntul a scăzut cu 0,5% în Uniunea Europeană şi cu 0,9% în zona euro, ne spune Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), în cel mai recent raport al său pe această temă.

România surprinde din nou

În țara noastră, se înregistrează o evoluție cu 3,3% a volumului comerţului cu amănuntul în luna iulie a anului curent. Suntem în topul întocmit de Eurostat, alături de Slovenia (25%), Malta (9%), Polonia (7,6%) și Ungaria (4,3%).

La polul opus, țările care au înregistrat un declin drastic sunt Danemarca (minus 7,7%), Luxemburg (minus 6,3%) şi Irlanda (minus 5,6%).

Cifrele furnizate de Eurostat compară luna iulie a anului curent cu perioada similară din 2021.

Amintim că în România prețurile au explodat, la propriu, de luni bune. Oamenii scot mai mulți bani din buzunar pe toate bunurile și serviciile de larg consum, de la facturi și combustibil, până la mâncare.

Pe de altă parte, analize care măsoară nivelul salarial indică faptul că foarte puține firme din țară au aplicat majorări salariale, iar și mai puține au oferit suficient de mulți bani pentru a acoperi impactul inflației asupra puterii de cumpărare.