06 sept. 2022 | 15:55

Munca de la distanță ar putea influența criza din energie: cine s-a gândit la asta, ce fel ar ajuta

ACTUALITATE
Munca de la distanță ar putea influența criza din energie: cine s-a gândit la asta, ce fel ar ajuta

Perioada dificilă a ultimilor ani a schimbat pentru totdeauna, se pare, modul în care funcționează societatea, acum mizându-se pe munca de la distanță într-o proporție covârșitoare.

Desigur, lucratul de acasă (sau oricare alt loc în afară de biroul clasic, de la sediul firmei) are atât avantaje, cât și dezavantaje. Cu toate astea, francezii încep să observe că această structură ar putea să aibă și alte avantaje, în afara celor deja știute, care să rezolve una dintre problemele actuale: consumul de energie.

Ministerul Muncii ia în considerare prelungirea cu încă un an a regimului de lucru de acasă

Un grup de lucru din guvernul francez se gândește deja la beneficiile lucratului de acasă. Spre exemplu, dacă angajații își îndeplinesc îndatoririle de muncă (acolo unde este posibil așa ceva) din confortul propriei case, se elimină necesitatea încălzirii sau iluminării clădirilor destinate birourilor.

„Aceasta este una dintre măsurile propuse de grupul de lucru guvernamental pentru a exploata toate oportunitățile de economisire”, informează Le Parisien.

Totuși, măsura este privită cu neîncredere de anumite sindicate. Reprezentanții acestora au declarat că un angajat s-ar putea să nu dorească să muncească de acasă, dacă nu i se va oferi și o compensație financiară care să-l ajute să-și achite facturile la energie.

La fel ca peste tot în Europa, tarifele la energie înregistrează, în momentul de față, creșteri astronomice, pe fondul crizei actuale.

În mod evident, de la propunere la punere în practică este cale lungă, chiar și pentru francezi, iar detaliile vor face diferența dintre o măsură bună sau una care îl dezavantajează pe angajat.

Spre exemplu, așa cum menționau sindicatele citate, angajatul s-ar putea să-și pună problema facturii care, în cazul în care ar lucra de la birou, ar fi semnificativ mai mică, eliminându-se consumul cât timp acesta nu se află acasă.

Din nou, angajații cu copii ar putea evita din start continuarea telemuncii, de vreme ce câțiva ani de lucrat de acasă sunt, cu siguranță, de tristă amintire.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele