05 sept. 2022 | 13:55

Cum trimiți mesaje sub apă: AquaApp, aplicația care ar putea face diferența dintre viață și moarte

ACTUALITATE
Cum trimiți mesaje sub apă: AquaApp, aplicația care ar putea face diferența dintre viață și moarte

Se prea poate să nu te fi gândit prea mult, până acum, la posibilitatea de a trimite mesaje sub apă, dar pentru milioane de pasionați de scufundări și snorkeling, comunicarea în ocean este esențială pentru a se simți în siguranță.

Momentan, gesturile cu mâinile reprezintă modalitatea preferată de a păstra legătura sub apă, scafandrii profesioniști folosind un vocabular recunoscut la nivel global. Cu toate acestea, acesta nu funcționează bine pe distanțe lungi sau când vizibilitatea este slabă.

Având în vedere aceste limitări, cercetătorii au dezvoltat o aplicație specială pentru smartphone care utilizează semnale acustice pentru a le permite oamenilor să rămână în contact și atunci când se află sub apă.

„Telefoanele inteligente se bazează pe semnale radio precum Wi-Fi și Bluetooth pentru comunicarea fără fir”, spune studentul absolvent de informatică Tuochao Chen, de la Universitatea Washington din Seattle. „Acelea nu se propagă bine sub apă, dar semnalele acustice reușesc”.

„În afară de descărcarea unei aplicații pe telefon, singurul lucru de care oamenii vor avea nevoie este o husă de telefon rezistentă la apă, evaluată pentru adâncimea scufundării”, adaugă Chen.

Aplicația AquaApp ar putea salva vieți

Această aplicație se numește AquaApp și poate funcționa pe orice smartphone, sau chiar pe ceasuri inteligente. Ea oferă utilizatorilor 240 de mesaje prestabilite din care să aleagă, împărțite în opt categorii pentru un acces simplificat.

„A trebuit să ne adaptăm în timp real pentru a ne asigura că AquaApp va funcționa în condiții reale”, spune Justin Chan, student absolvent de informatică de la Universitatea din Washington.

Dezvoltatorii au lucrat la propriul protocol de rețea pentru a susține aplicația, similar protocoalelor utilizate de routerele Wi-Fi de acasă.

Echipa a descoperit că aplicația a fost eficientă în transmiterea mesajelor pe o distanță de 30 de metri. Pentru mesaje de lungime mai scurtă, mesaje SOS de urgență, de exemplu, aplicația poate răzbate până la 100 de metri.

„Starea rețelelor subacvatice de astăzi este similară cu ARPANET, precursorul internetului, din anii 1970, unde doar câțiva aveau acces la internet”, spune informaticianul Shyam Gollakota, de la Universitatea din Washington. „AquaApp are potențialul de a schimba acest status quo prin democratizarea tehnologiei subacvatice”, adaugă acesta.

În concluzie, aplicația ar putea ajuta în misiuni de salvare critice.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele