Cum au pus băncile ochii pe bănuții strânși de tine la ciorap: da-i încoace, ca să-i înmulțim
Traversăm o perioadă extrem de dinamică pe piața bancară românească, marcată de o creștere accelerată a dobânzilor.
Vorbim atât despre dobânzile percepute de bănci pentru împrumuturile oferite firmelor și populației, dar și despre dobânzile pentru depozite. Practic, băncile de la noi din țară nu mai știu ce să facă să te convingă să renunți la a-ți mai ține banii la ciorap și să te determine să-ți alcătuiești depozite bancare.
Pentru acest lucru, au început să apese tot mai puternic pedala de accelerație a dobânzilor la depozite și s-a ajuns la randamente de-a dreptul amețitoare, pe care nu ai fi crezut în urmă cu un an sau doi să le mai vezi la vreo bancă nu doar din România, ci din întreaga lume.
Dacă nu am avea o inflație de două cifre procentuale (estimată de Banca Națională a României a fi plafonată în jurul valorii de 15%), depozitele bancare ar putea reprezenta o metodă simplă și eficientă de a-ți înmuți banii. Doar că, în contextul actual, lucrurile nu stau chiar așa. Dobânzile ajung cel mult în jurul valorii de 9%, punctual, dar media de-abia sare de 6%, deci rămân cu mult în spatele scumpirilor pe care trebuie să le înfruntăm cu toții, lună de lună, dar și a puterii cu care ni se devalorizează economiile, de fapt.
Promisiunile băncilor. Cât de generoase sunt, pe bănuții tăi amărâți, strânși cu greu
„Băncile au accelerat competiția pentru economisirile populației și firmelor în iulie, ducând dobânzile la depozite la cel mai ridicat nivel din ultimii 9 ani (…)
Dobânda medie pentru depozitele noi a crescut în iulie față de iunie cu 0,9 puncte procentuale la 6,4%. Cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani. Cea mai mare creștere a fost în iulie pentru depozitele noi ale populației. Băncile au oferit o neașteptată creștere de 1,5 puncte procentuale a dobânzii medii la 5,5%, cea mai mare creștere într-o lună de la criza financiară din 2008 (mai exact de la episodul de depreciere a leului din luna octombrie a acelui an)”, arată o analiză Profit.ro.
Totuși, dacă nu ai la îndemână alte soluții mai avantajoase, dacă nu știi alte instrumente de investiție și economisire care să ofere randamente peste rata anuală a inflației, tot e mai bine să pierzi câteva procente, decât să fii complet descoperit și să nu primești nicio dobândă, cât de mică ar fi ea, de nicăieri.