05 sept. 2022 | 12:03

Inundațiile din Pakistan au creat un lac uriaș, are 100 de km lățime. Bilanțul pagubelor crește zilnic

ULTIMA ORĂ
Inundațiile din Pakistan au creat un lac uriaș, are 100 de km lățime. Bilanțul pagubelor crește zilnic

O treime din Pakistan se află complet sub apă, din cauza inundațiilor istorice din această țară asiatică. Șuvoaiele puternice au mătura totul în cale, cauzând peste 1000 de morți. Aproape 50 de milioane de oameni au rămas fără adăposturi. „Totul este un ocean mare, nu există pământ uscat”, au precizat autoritățile locale, numind dezastrul o „criză de proporții inimaginabile”.

Inundații Pakistan. O treime din țară, sub ape

Update 5 septembrie, ora 11.56. Autoritatea naţională de gestionare a dezastrelor (NDMA) anunță că bilanţul celor mai grave ploi musonice înregistrate în ultimele trei decenii în Pakistan a urcat la 1.290 de morţi şi 12.588 de răniţi. Potrivit raportului NDMA, 1.468.019 de locuințe au fost distruse şi circa 736.459 de animale domestice s-au înecat până acum. Inundațiile mortale din Pakistan au creat un lac de 100 km lățime, arată imaginile din satelit, relatează CNN.

Update 31 august, ora 23.36. Peste 317.000 de case au fost distruse și alte 734.000 sunt parțial avariate în Pakistan, din cauza inundațiilor catastrofale. Premierul pakistanez a spus că sunt „probabil cele mai grave din istoria țării”. În tot statul asiatic, peste 33 de milioane de persoane, aproximativ 15% din populație, au fost afectate de puhoaie. Peste 1.000 au murit! Amploarea dezastrului se vede foarte bine din satelit.

Știrea inițială: Cel puțin 1.136 de persoane au murit de la începutul sezonului musonic în iunie, potrivit oficialilor pakistanezi. Ploaia de vară este cea mai puternică înregistrată într-un deceniu și este pusă de guvern pe seama schimbărilor climatice.

Vorbind pentru BBC, ministrul de Externe al Pakistanului, Bilawal Bhutto-Zardari, a spus că se crede că o treime dintre cei uciși sunt copii.

„Încă ne confruntăm cu amploarea pagubelor”, a adăugat acesta.

Zeci de milioane de oameni au rămas pe drumuri

Oficialii estimează că peste 33 de milioane de pakistanezi – unul din șapte oameni – au fost afectați de inundațiile istorice. Între timp, marți, 30 august, numărul a crescut la aproape 50 de milioane. Apele din valea Swat (nordul țării) au măturat poduri și drumuri, înghițind sate întregi. Mii de oameni care locuiesc în zona muntoasă au primit ordin de evacuare – dar chiar și cu ajutorul elicopterelor, autoritățile încă se luptă să ajungă la sinistrați.

Guvernul cere ajutor internațional

Musonul record din acest an este comparabil cu inundațiile devastatoare din 2010 – cele mai mortale din istoria Pakistanului – care au ucis peste 2.000 de oameni. Există, de asemenea, o îngrijorare tot mai mare cu privire la costurile care se profilează pentru reconstrucția țării, așa că oficialii au făcut apel la donatori internaționali și state prietene.

„O estimare preliminară foarte timpurie trece de 10 miliarde de dolari (8,5 miliarde de lire sterline)”, a declarat ministrul Planificării, Ahsan Iqbal, pentru Reuters. Aproape jumătate din recolta de bumbac a țării a fost spălată, iar câmpurile de legume, fructe și orez au suferit daune semnificative, a adăugat acesta.

Cine sare cu bani

Sâmbătă, guvernul Marii Britanii a anunțat un ajutor de până la 1,5 milioane de lire sterline (1,8 milioane de dolari) pentru Pakistan. Regina Elisabeta a II-a a transmis că este „profund întristată să audă despre pierderea tragică de vieți omenești și distrugerile” cauzate de inundații.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a îndemnat lumea să vină în ajutorul Pakistanului, lansând un apel de 160 de milioane de dolari pentru a ajuta zecile de milioane afectate de dezastru. Într-un mesaj video, oficialul a numit Asia de Sud „un punct fierbinte al crizei climatice”, unde oamenii aveau șanse de 15 ori mai mari să moară din cauza încălzirii globale.