30 aug. 2022 | 20:04

Vestea zilei pentru românii cu centrale de apartament: problema este mai gravă decât ai crede, care-i soluția

ACTUALITATE
Vestea zilei pentru românii cu centrale de apartament: problema este mai gravă decât ai crede, care-i soluția

Mulți români întâmpină probleme în momentul în care vor să-și monteze o centrală de apartament, iar pe de altă parte schimbarea distribuitorului de energie reprezintă o temă foarte aprinsă de discuție, despre care foarte puțini români cunosc detalii.

Despre toate aceste probleme, dar mai ales despre soluțiile și procedurile legale a vorbit președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, la DC News.

„Să vă dau un exemplu. O centrală de cartier se închide, i se termină autorizarea, iar oamenii decid să-și pună fiecare centrală proprie. Nu e bine pentru mediu, dar na, nu ai ce să faci, sunt proprietari. Într-o unitate locativă de genul ăsta, unul dintre proprietari face o cerere, după care își împarte costurile de branșare cu ceilalți, dar cert este că face cererea azi și distribuitorul nu răspunde, revine peste o lună etc. Ce face, se mută la alt distribuitor?“, a fost întrebat Chirițoiu.

Legea trebuie schimbată!

Iată răspunsul său: „Nu! La distribuitor nu te poți muta. Distribuitorul e un monopolist, statul i-a dat țevile! Te poți muta la furnizor, cel care îți vinde ce e pe țeavă. Firma care îți dă curentul da, dar firma care are țeava sau cablul, pe aia nu poți să o schimbi, acolo ești complet dependent de ea (…)

Aici legea cred că ar merita schimbată, pentru că e absurd să mă pună să fac pe banii mei. Ce cred că s-a făcut bine a fost când a apărut legislația care a deschis piața asta, care a spus că acele companii sunt obligate să branșeze clienții pe banii lor. Aplicarea e imperfectă, dar vedem o creștere a numărului de branșamente la gaze. Lucrurile merg în direcția bună, dar merg, într-adevăr, insuficient. Oricum, e bine că Parlamentul a venit și a forțat companiile să fie mai deschise față de extinderea rețelei. Legea spune că trebuie să facă pe banii lor. Asta e legea acum. Dacă vreți să faceți dvs. pe banii dvs., vă lasă, nu vă interzice, dar companiile sunt obligate să facă pe banii lor“.

Oamenii ce doresc să se debranșeze trebuie să se pregătească temeinic, fiindcă au nevoie de listă lungă de documente, printre care se numără și: solicitare scrisă din partea Asociației de Proprietari pentru emiterea referatului tehnic de specialitate și efectuarea debranșării semnată de reprezentanții legali ( administrator și președinte); autorizația de construire în original, eliberată de autoritățile locale; Acordul Asociației de Proprietari exprimat prin Hotărârea Adunării Generale a Asociației de Proprietari prin care se aprobă cererea de debranșare a consumatorului, dar și dovada că nu înregistrează restanțe la plata serviciilor de furnizare a agentului termic (adeverință emisă de către Asociația de Proprietari).