Ce legume să crești în oraș: descoperire importantă pentru viitorul agriculturii
Culturile, inclusiv castraveții, cartofii și salata verde pot avea randamente de până la patru ori mai mari atunci când sunt cultivate în zonele urbane, mai degrabă decât în zonele rurale, arată o nouă cercetare. Aceasta este o descoperire importantă pentru viitorul agriculturii. Iată ce legume trebuie să crești în oraș.
În prezent, se crede că 15-20% din alimentele globale sunt cultivate în orașe, inclusiv 5-10% din toate leguminoasele, legumele și tuberculii. Pe măsură ce viața în oraș continuă să devină mai comună în întreaga lume, echipa din spatele noului studiu a dorit să investigheze viabilitatea agriculturii urbane ca o modalitate de îmbunătățire a securității alimentare, rezilienței și durabilității.
Ce legume să crești în zona urbană
„În ciuda popularității în creștere, există încă destul de multe lucruri pe care nu le știm despre agricultura urbană, cum ar fi dacă recoltele sunt similare cu agricultura convențională sau chiar ce culturi sunt cultivate în mod obișnuit”, spune cercetătorul de mediu Florian Payen, de la Universitatea Lancaster din Regatul Unit.
Printr-o analiză a 200 de studii anterioare – care acoperă 53 de țări diferite și peste 2.000 de puncte de date – echipa a reușit să obțină câteva răspunsuri definitive. În mod crucial, analiza a acoperit spațiile „gri” (cum ar fi drumurile), precum și spațiile verzi (cum ar fi parcurile).
În ceea ce privește spațiile urbane care funcționează cel mai bine pentru cultivarea culturilor, nu a existat un câștigător clar. Cu toate acestea, unele tipuri de culturi sunt deosebit de potrivite pentru anumite moduri de creștere, arată cercetarea. De exemplu, legumele apoase (cum ar fi roșiile) și legumele cu frunze verzi au randamente ridicate în mediile hidroponice, unde apa este folosită în loc de pământ.
Alimente precum salata verde, varza kale și broccoli sunt mai potrivite pentru a fi cultivate pe verticală, au descoperit cercetătorii. Studiul a mai arătat că agricultura urbană va funcționa mai bine pentru anumite tipuri de produse decât pentru altele.
Ceea ce rămâne neclar este cât de rentabilă este agricultura urbană față de agricultura rurală. Costul de funcționare a unor medii climatice controlate pentru cultivarea alimentelor și angajarea oricărui personal necesar sunt ambii factori de luat în considerare.