25 aug. 2022 | 16:25

Descoperire controversată: când au apărut primii oameni bipezi

ACTUALITATE
Descoperire controversată: când au apărut primii oameni bipezi

Cu aproximativ 7 milioane de ani în urmă, marginile deșertului Sahara ar fi fost probabil unul dintre primele locuri în care rudele noastre îndepărtate au încetat să se miște în patru labe și au început să pășească pe două picioare.

Oasele vechi ale brațelor și picioarelor găsite în Ciad sugerează că una dintre cele mai vechi specii cunoscute din arborele genealogic uman – Sahelanthropus tchadensis – mergea pe două picioare în urmă cu cel puțin 7 milioane de ani, potrivit unui nou studiu publicat în revista Nature.

Descoperirea vine din rămășițele descoperite la Toros-Menalla din deșertul Djurab, în ​​nordul Ciadului. Printre descoperiri a fost și un craniu al unui individ poreclit Toumaï, care înseamnă „speranță de viață” în limba locală Daza. A fost identificată ca o specie nouă care a evoluat la scurt timp după ce oamenii și cimpanzeii s-au separat, acum aproximativ 7 milioane de ani.

Când aceste rămășițe fosilizate au fost descoperite pentru prima dată în 2001, un studiu al craniului lui Toumaï a indicat că acest hominid dispărut avea o coloană vertebrală în poziție verticală și o postură verticală, ceea ce sugerează că era poate biped.

În 2020, un alt studiu a analizat un os femural și a concluzionat că acest individ „nu era în mod obișnuit biped”.

O mare dezbatere a înconjurat această întrebare

În acest ultim studiu, cercetătorii au analizat în profunzime două ulne (osul antebrațului) și un femur (osul coapsei) descoperite, de asemenea, la fața locului, care ar fi aparținut sau nu lui Toumaï.

Echipa a folosit o grămadă de metode avansate de măsurare pentru a examina forma oaselor, apoi le-a comparat cu oasele de cimpanzei, gorile, urangutani, maimuțe din Miocen și membri ai grupului uman, inclusiv Orrorin, Ardipithecus, australopithecines, vechiul Homo și Homo sapiens.

Anatomia femurului a sugerat că S. tchadensis era biped pe uscat. În același timp, antebrațul sugerează că acest strămoș timpuriu a fost, de asemenea, echipat să se cațăre în copaci. După cum te-ai putea aștepta de la o rudă atât a oamenilor, cât și a cimpanzeilor, se pare că această specie ar putea merge pe două picioare, dar ar putea fi găsită și cățărându-se în jurul copacilor.

În comparație cu Homo sapiens modern, am considera S. tchadensis ca fiind destul de asemănător unei maimuțe, având asemănări fizice cu un cimpanzeu cu un creier relativ slab pe măsură – motiv pentru care problema bipedismului în specie este atât de controversată.

Deși această ultimă cercetare nu înseamnă că dezbaterea este încheiată și ștearsă, se spune că oferă unele dintre cele mai puternice dovezi de până acum că acest personaj foarte important din povestea umană a mers pe două picioare.

„Femurul Sahelanthropus nu are urme de bipedism, dar seamănă mai mult cu cel al unui hominid biped decât cu cea a unei maimuțe patrupede. Atunci când este luată în considerare în legătură cu orientarea foramenului magnum, care este compatibilă doar cu bipedismul, pare rezonabil să deducem că Sahelanthropus a fost un tip de biped”, a scris Daniel E Lieberman de la Departamentul de Biologie Evolutivă Umană de la Universitatea Harvard într-un document însoțitor.