23 aug. 2022 | 15:28

Nici străinătatea nu mai e ce-a fost: traiul greu pune stăpânire pe Occident, ne apropiem tot mai mult de criza din 2008

ACTUALITATE
Nici străinătatea nu mai e ce-a fost: traiul greu pune stăpânire pe Occident, ne apropiem tot mai mult de criza din 2008

Nu trăim vremuri deloc ușoare, iar inflația, criza energetică și pericolele de intrare în recesiune sunt acum o problemă generalizată la nivelul Europei. Chiar și cele mai puternice țări văd cum se scufundă spre un nou moment de tipul celui din 2008.

Marea Britanie, de exemplu, o forță economică la nivel european, e cu un pas în groapa recesiunii, iar evenimentele din ultimii ani, respectiv pandemia de coronavirus, vulnerabilizează situația actuală deja deosebit de fragilă.

Economia britanicilor a înregistrat cel mai sever declin al economiei din ultimii peste 300 de ani în 2020. PIB-ul Regatului Unit s-a contractat cu 11% în 2020. Din anul 1709 britanicii nu mai avuseseră o problemă economică atât de accentuată!

„Costurile cu care s-a confruntat sistemul de sănătate au fost mai ridicate decât s-a estimat iniţial, ceea ce înseamnă că a fost mai scăzută contribuţia generală la economie”, a explicat statisticianul ONS Craig McLaren.

Anul 2021 adusese o oarecare umbră de speranță economiștilor, ce vedeau o redresare în Regat, doar că bucuria lor este de scurtă durată. Multiplele crize apărute anul acesta, printre care cea inflaționistă și energetică macină economia britanică și riscă să o arunce într-o gaură neagră, în cel mai scurt timp. Practic, acum, economiștii văd mari pericole privind o posibilă intrare în recesiune până la finele anului curent.

Amintim că majoritatea economiștilor consideră că intrarea în recesiune se produce după ce o țară înregistrează două trimestre consecutive de scădere a Produsului Intern Brut (PIB). Am putea vedea Marea Britanie intrată în recesiune chiar înainte de a ciocni cupele de șampanie și a ne bucura că 2022 s-a sfârșit, cel puțin asta indică cele mai recente previziuni economice întocmite în rapoartele de specialitate.

Săptămâna viitoare e decisivă. Apare raportul care va arăta dacă revine criza din 2008 

Un moment decisiv urmează să aibă loc săptămâna viitoare, când Oficiul Naţional de Statistică (ONS) urmează să publice rezultatele economice concrete din 2021, dar mai ales și pe cele din prima parte a anului curent.

Atunci vom avea o imagine de ansamblu asupra impactului produs de crize și ne vom putea da seama de ceea ce urmează să se întâmple în una dintre cele mai puternice economii din Europa.