23 aug. 2022 | 12:36

Legătura dintre reptile și evoluția climei: ce au descoperit cercetătorii

ACTUALITATE
Legătura dintre reptile și evoluția climei: ce au descoperit cercetătorii

Încălzirea globală lentă, dar extinsă, în timpul erei Permian, a oferit reptilelor un avantaj față de strămoșii mamiferelor, stabilindu-le 200 de milioane de ani de dominație planetară. Iată care e legătura dintre reptile și climă.

Motivul pentru care reptilele, inclusiv dinozaurii, au trecut peste mamifere și strămoșii noștri a fost atribuit de noi cercetări unei perioade lungi de încălzire, nu unei extincții în masă așa cum se credea anterior.

Epoca triasică timpurie a cunoscut o rată rapidă a evoluției reptilelor. Creaturi precum arhozaurii au ajuns să domine ținuturile, doar pentru a fi împinse deoparte de tovarășii lor reptile și, dinozauri. Aceste evenimente au urmat celei mai mari extincții în masă din istoria Pământului, evenimentul de extincție Permian-Triasic (PTE), cunoscut și sub numele de Marea Moarte, când se estimează că 86% dintre animale au dispărut.

Extincțiile în masă creează oportunități mari pentru supraviețuitori, iar paleontologii au atribuit preluarea reptilelor spațiului creat de PTE. Cu siguranță, primii crocodili, șopârle și broaște țestoase au apărut cu toții în Triasic, împreună cu grupuri majore de reptile acum dispărute. Cu toate acestea, o lucrare din Science Advances prezintă dovezi că rădăcinile creșterii reptilelor se află mai devreme, în fluctuațiile de temperatură din Permianul târziu.

Sursa: Tiago Simoes

Mamiferele au fost clasa dominantă pe Pământ doar de când asteroidul ne-a deschis calea, acum 66 de milioane de ani. Are sens că era reptilelor a început cu un eveniment de extincție și s-a încheiat cu unul. Cauzele PTE sunt mult dezbătute, dar nu există nicio îndoială că sinapsidele au fost o victimă majoră.

Reptile versus climă

Cu toate acestea, lucrarea notează că, deși cea mai mare rată de diversificare a reptilelor a venit după extincții, a existat deja o creștere a noilor specii de reptile dinainte. Mai mult, momentul apariției lor nu a fost întâmplător.

„Am descoperit că aceste perioade de evoluție rapidă a reptilelor au fost strâns legate de creșterea temperaturilor. Unele grupuri s-au schimbat foarte repede, iar altele mai puțin, dar aproape toate reptilele au evoluat”, a declarat autorul principal, Dr. Tiago R Simões de la Universitatea Harvard, într-o declarație.

Coautorul profesor Stephanie Pierce a remarcat că nu doar numărul de specii noi a coincis cu crizele de încălzire, ci și diversitatea formelor corpului.

„Acest proces a început cu mult înainte de extincția Permian-Triasic, cu cel puțin 270 de milioane de ani în urmă, ceea ce indică faptul că diversificarea corpului reptilelor nu a fost declanșată de evenimentul de extincție P-T așa cum se credea anterior, ci, de fapt, a început cu zeci de milioane de ani înainte de asta”, a spus Pierce.

Nefiind capabile să-și regleze propriile temperaturi ale corpului, reptilele sunt mult mai potrivite pentru climatele calde decât cele reci, deși cel puțin unii dinozauri au reușit să-și încălzească sângele suficient pentru a ocupa polii.