21 aug. 2022 | 19:54

Tânăr de 23 de ani care a inventat o nouă formă de a produce electricitate. Invenția ar ajuta milioane de copii de pe glob

ACTUALITATE
Tânăr de 23 de ani care a inventat o nouă formă de a produce electricitate. Invenția ar ajuta milioane de copii de pe glob

Un tânăr designer în vârstă de 23 de ani a inventat un nou tip de masă care este capabilă să producă electriciteate. Invenția sa ar putea ajuta milioane de copii atât din țara sa cât și din lume.

După cum reiese dintr-un sondaj efectuat în anul 2018 de către Ministerul Dezvoltării Rurale Centrale din India, s-a constatat că peste 14.700 de sate nu beneficiau de energie electrică pentru uz casnic. Mai multe gospodării erau dotate cu contoare de energie electrică, însă acestea nu aveau ce să contorizeze pentru că nu erau conectate la rețea.

Un alt raport din anul 2019 al Smart Power India, o subsidiară a Fundației Rockefeller și a Inițiativei pentru Politica Energetică Durabilă, de la Școala de Studii Internaționale Avansate Johns Hopkins, 50% dintre gospodăriile rurale se confruntă cu opt ore de întreruperi de curent pe zi. Pentru Vashishtha din Delhi, lipsa accesului la electricitate fiabilă a implicat ramificații enorme pentru educație.

„Bunicii mei provin dintr-un mic sat din Uttar Pradesh. Ori de câte ori i-aș vizita, aș fi la curent cu provocările cu care se confruntă școlile guvernamentale, în special din punct de vedere al infrastructurii și al designului. În calitate de student, aș compara adesea facilitățile din școala mea privată din Delhi cu cele din sat. Majoritatea acestor zone nu aveau acces la electricitate. Drept urmare, copiii s-ar lupta să studieze și să-și termine temele după lumina zilei”, spune el.

Lipsa energiei electrice are consecințe de amploare, putând afecta rezultatele educaționale și factori precum rata de participare și abandonul școlar. Milioane de studenți din țările în curs de dezvoltare nu au acces la gospodării electrificate, ceea ce face ca studiul să fie o provocare.

Ani mai târziu, în calitate de student în ultimul an de Design Industrial și la Institutul Național de Design din Haryana, o școală de design de prim rang din India, Vashishtha a decis să se înscrie la un concurs de design pentru studenți din Germania.

Tema a fost dezvoltarea durabilă, iar Vashishtha nu putea fi mai sigur de intrarea sa. Vashishtha dorea ca colegii săi din satele îndepărtate să aibă același acces esențial la electricitate ca și el. El a proiectat o bancă auto-sustenabilă care generează energie electrică care nu depinde de factori externi.

„M-am inspirat și de mecanismele existente, cum ar fi pedala mașinii de cusut. Încorporarea unei astfel de funcții ar ajuta la alimentarea mesei și la îmbunătățirea concentrației elevului”, spune el.

Vashishtha a conceptualizat modelul 3D în ianuarie 2020. El nu a câștigat competiția, dar a câștigat mult interes  pe rețelele sociale. Oamenii veneau în număr foarte mare pentru a se interesa de noul birou de studiu.

„Am decis să fac o dovadă de concept. Așa că, anul trecut, am adunat câteva motoare Dynamo, o priză electrică și o bandă de alimentare cu LED-uri de tensiune mică și am procurat o bancă de la școala mea. Am instalat configurația și am creat un videoclip care a demonstrat funcționarea bancii”, spune el.

Tânăr din India care a inventat un nou mod de a produce electricitate

I-au trebuit două zile să modeleze din lemn o pedală asemănătoare unui balansoar, care urma să fie plasată sub masa de studiu. Acesta a fost conectat la o baterie care alimenta o lumină LED plasată pe un baston de bambus. Cu ajutorul unui prieten, Vashishtha a dezvoltat un prototip. Sistemul său funcționează pe principiul electromagnetismului.

„Dinamul transformă energia mecanică în curent electric. Când utilizatorul pedalează, magnetul din interiorul bobinei se rotește, creând flux electric. Sistemul, care are un power bank portabil, stochează și energie electrică care poate fi utilizată într-o manieră optimizată. Dacă utilizatorul pedalează timp de 15 minute, biroul poate genera energie electrică timp de o oră”, explică el.

Biroul de studiu ar oferi lumină suficientă pentru a studia noaptea, permițând studenților din zonele îndepărtate și rurale să studieze fără electricitate. Simplu și accesibil, acest birou ar putea salva vieți și ar împiedica abandonul școlar din lipsa electricității.

Recent, Vashishtha a primit permisiunea de la Institutul Indian de Tehnologie din Delhi să-și folosească atelierul și să creeze un model finit. Tânărul a explicat că mai multe organizații non-guvernamentale și trusturi caritabile l-au contactat cu privire la produsul său. Astfel de produse primesc, de obicei, rate subvenționate de la guvern, după cum afirmă tânărul.

Vashishtha speră, de asemenea, să includă artizani rurali și meșteșugari în procesul de fabricație, dorind ulterior să revină și cu un produs de casă. Acesta plănuiește să proiecteze întreaga bancă din bambus.

„Inima mea a fost întotdeauna în design. Deși eram interesat de designul textil, am simțit că designul industrial oferă o oportunitate de a explora diverse materiale precum ceramica și lemnul. În plus, învățarea designului industrial poate ajuta să oferim soluții la unele probleme persistente”, a mai adăugat tânărul.

Alte inovații ale lui Vashishtha includ un sistem comunitar de monitorizare a sănătății animalelor numit PASHU, care a câștigat o mențiune de onoare la categoria design de produs la Concursul internațional de design pentru studenți din Taiwan.

Un altul, o jaluzea rulantă pentru balcoane pentru a filtra în mod natural poluanții din aer, numit Breathie, l-a ajutat să fie printre primii 150 de finaliști la TEDA Creativity Cup China și s-a calificat pentru Green Product Award. Acest premiu internațional onorează produse și servicii care excelează în design, inovație și durabilitate. Ujala a fost prezentat și de platforma de implicare a cetățenilor a Guvernului Indiei.

Vashishtha a crezut în utilizarea designului în scopuri funcționale și dezvoltarea comunității. Tânărul și-a imaginat inițial birourile asamblate într-un cerc, creând un mediu asemănător unei săli de clasă. Conceptul susține ideea de educație și învățare comunitară. Pentru Ujala sa, Vashishtha a câștigat anul trecut Premiul Special al Asociației Internaționale de la Taiwan International Student Design Competition, în asociere cu Confederația Industriei Indiene.