Altă comoară descoperită în România: unde se află tezaurul preistoric
Arheologii au descoperit o adevărată comoară: un mormânt preistoric care conținea 169 de inele de aur, în apropierea comunei Biharia din județul Bihor, Crișana, România. Descoperirea a fost făcută în timpul lucrărilor de construcție a unui drum nou care leagă orașul Oradea de autostrada A3.
Săpăturile au fost efectuate din martie până la sfârșitul lunii iunie de o echipă multinațională, reprezentând instituții din toată România și Ungaria, dezvăluind trei situri din perioada neolitică, două din epoca mijlocie până la sfârșitul epocii bronzului, două din perioada romană și două situri din Evul Mediu.
Într-un comunicat de presă anunțat de Muzeul Țării Crișurilor, arheologii care fac săpături în apropiere de Biharia au găsit mormântul unei femei aparținând culturii Tiszapolgár.
Comoară în România
Ca referință, cultura Tiszapolgár (4500–4000 î.Hr.) a fost o cultură arheologică eneolitică din Marea Câmpie Ungară, Banat, Crișana și Transilvania, Slovacia de Est și Oblastul Zakarpattia ucrainean din Europa Centrală.
Călin Ghemiş de la Muzeul Țării Crișurilor, care a condus echipa, a descris cum o femeie a fost înmormântată cu 169 de inele de aur care îi împodobeau părul, împreună cu o brățară de cupru, două mărgele de aur și aproximativ 800 de mărgele din os.
Pe baza unui studiu inițial al dinților și staturii decedatei, se crede că înmormântarea a fost a unei femei de statut înalt. Acest lucru este susținut și de lipsa armelor asociate în mod normal cu înmormântările bărbaților din cultura Tiszapolgár.
Probele au fost trimise la laboratoare din România și Țările de Jos pentru a obține o datare mai precisă, printr-o analiză de carbon-14, pe lângă prelevarea de probe de ADN și studii antropologice ulterioare.
În cadrul săpăturilor mai largi în cadrul proiectului, echipa a găsit și urme ale a două locuințe în apropierea orașului Sântandrei, care conțineau ceramică din secolul II î.Hr. până în secolul II d.Hr. Echipa a găsit, de asemenea, o așezare sarmatică din secolele III-IV, tot lângă Biharia, și un schelet feminin îngropat cu mai multe bijuterii din necropola așezării.