Ai pus bani deoparte? Ți se pregătesc facturi explozive la iarnă, cât vei plăti în plus față de prețul actual
Sezonul rece are șanse mari să ne aducă facturi mai scumpe la energie. Tot mai multe avertismente în acest sens au început să apară în ultimele zile, semn că un „sâmbure” de adevăr există pe undeva.
Dacă ieri vorbeam despre avertismentul Gazprom care a transmis că prețul gazului natural s-ar putea scumpi cu 60% iarna aceasta, astăzi analizăm un avertisment al Asociaţiei Energia Inteligentă.
Comentariile analiștilor, pe care urmează să le prezentăm mai jos, vin în contextul în care, prețul gazelor naturale a atins ieri, un nou prag record pe bursa din Olanda, 251 euro/MWh, deși în Europa temperatura medie a aerului este de 25 grade Celsius.
Nu s-a mai văzut niciodată ce vom trăi la iarnă
„Prețurile gazelor și implicit ale electricității vor atinge în această iarnă, valori nemaiîntâlnite”, avertizează Asociația.
Se pare că “problema cea mai importantă a iernii viitoare este existența efectivă a gazelor, și astfel vom asista la situații în care unii consumatori/țări, vor fi determinați să ofere ”oricât” pe gaze, doar pentru a le avea.”
Specialiștii spun că au tras mai multe semnale de alarmă de-a lungul ultimelor luni, dar se plâng de lipsa de reacții din partea factorilor de decizie. Ei spun că situația pe care vom fi nevoiți s-o suportăm era previzibilă, „însă încăpățânarea autorităților de a aplica schema plafonării, doar pentru că se făcea temporar pe banii altora decât banii statului, ne aduce în situația de a necesita luarea de măsuri dure acum la intrarea în iarnă.
Din păcate într-o perioadă de vară, în care consumul era mic și în care se puteau aplica Măsuri Energetice, cu care oamenii să intre în iarna 2022-2023, la un nivel suportabil, nu au fost luate, și ne găsim, din nou, la începutul iernii, să venim să experimentăm pe spinarera oamenilor – măsuri în energie la fel ca în anul 2021″.
Amintim că, ieri, Gazprom a realizat și el unele posibile evoluții ale pieței de gaz natural din Europa, transmițând că există riscul scumpirii acestora cu 60%.
„Preţurile gazelor pe piaţa spot din Europa au atins 2.500 dolari (per 1.000 metri cubi). Conform unor estimări conservatoare, dacă tendinţa persistă, preţurile vor depăşi 4.000 dolari per 1.000 metri cubi iarna aceasta”, susţine Gazprom.