Chiar dacă ai supraviețui după un eventual război nuclear, mult n-ai mai duce-o: concluzia cercetătorilor
Amenințarea războiului nuclear încă nu a dispărut, chiar dacă, la un moment dat, omenirea credea că a depășit această piatră de hotar.
Arsenalele nucleare construite de SUA și Uniunea Sovietică erau, la un moment dat, atât de mari, încât ambele părți au recunoscut că utilizarea lor ar duce la „distrugere reciprocă asigurată”.
În anii ’90, totuși, stocurile de arme nucleare de ambele părți au fost negociate, astfel încât, un eventual conflict, să nu distrugă planeta.
Concluziile cercetătorilor ne arată cât de vulnerabili suntem în fața unui război nuclear
Cercetătorii au actualizat calculele și au ajuns la concluzia că suntem, în continuare, în pericol.
Ei au ajuns la concluzia că funinginea introdusă în atmosfera superioară de la incendiile inițiate de arme nucleare ar reduce producția de culturi, astfel încât decesele cauzate de foamete le-ar depăși cu mult pe cele produse de bombă.
Echipa a modelat un scenariu în care conflictul se intensifică între SUA și Rusia (încă deținătorul celor mai multe arme nucleare). Prin injectarea a peste 150 de milioane de tone de funingine în atmosferă, un astfel de eveniment ar lăsa fiecare națiune de pe Pământ în imposibilitatea de a-și hrăni populația, cu posibile excepții pentru Australia, Noua Zeelandă și părți din America de Sud.
Autorii au luat în considerare, de asemenea, scenarii referitoare la un eventual război nuclear între India și Pakistan, ținând cont de capacitatea limitată de armare a acestor țări.
Dacă războiul ar implica 100 de arme nucleare cu un randament mediu de 15 kilotone fiecare, autorii estimează 27 de milioane de morți, adică aproximativ jumătate din numărul din celor decedați în Al Doilea Război Mondial.
Cu toate acestea, cele 5 megatone de funingine de la incendii ar reduce producția globală de calorii cu 7% și ar cauza moartea a aproximativ 255 de milioane de oameni din cauza lipsei de hrană, în următorii doi ani. Majoritatea deceselor ar avea loc în afara națiunilor combatante. Cu alte cuvinte, „vinovații fără vină”.