12 aug. 2022 | 21:13

Temperaturile extreme scot la suprafață „mistere” vechi de milenii. Cazul Alpilor elvețieni face înconjurul lumii, ce s-a descoperit

ACTUALITATE
Temperaturile extreme scot la suprafață

Știm cu toții faptul că Europa e traversată de un val de căldură extremă ce a generat secetă, dar a contribuit și la extinderea numeroaselor incendii de vegetație, din mai multe regiuni.

Doar că, mai nou, se pare că aceste temperaturi extreme ne aduc la suprafață și adevărate părți de istorie ce au fost îngropate, la propriu, în urmă cu mii de ani.

Ce s-a întâmplat în Alpii elvețieni și de ce toată lumea e de-a dreptul fascinată

Ei bine, odată cu acest val de căldură a ieșit la suprafață o trecătoare despre care istoricii și arheologii spun că ar fi dispărut acum mai bine de două milenii.

Ar fi fost sub gheață încă din timpul Imperiului Roman, spun cercetătorii, de-a dreptul fascinați de descoperire.

Această trecătoare este situată la o altitudine de 2.800 de metri pe domeniul schiabil Glacier 3000, în sectorul Diablerets (vest) și, în continuare, e acoperită parțial cu gheață, dar o mare parte din ea a ieșit la suprafață ca o atestare a faptului că istoria nu se poate pierde niciodată și că, mai devreme sau mai târziu, totul poate fi descoperit.

Cel mai trist lucru este că, deși ne bucurăm de descoperirea remarcabilă ce ne permite să mergem la propriu pe urmele strămoșilor noștri, ceea ce se întâmplă este cu adevărat o catastrofă climatică. În anul 2012, cei care au cercetat locul spuneau că aici se află un strat consistent de gheață, măsurat atunci ca fiind de 15 metri. Iată că, în acest deceniu care s-a scurs, temperaturile au crescut, iar valurile succesive de căldură care sunt din ce în ce mai agresive și-au spus cuvântul. Autoritățile locale au acoperit zăpada din regiune cu pături termoizolante, pentru a preveni topirea completă.

Prin urmare, poate că ar trebui să abordăm această știre atât ca pe o lecție de istorie, cât și ca pe un avertisment cu privire la direcția în care se îndreaptă planeta noastră și ca o conștientizare a faptului că trebuie să fim mai atenți cu mediul înconjurător.