09 aug. 2022 | 22:36

OMS, reacție după ce oamenii au atacat maimuțele: „Animalele nu au nicio legătură cu variola maimuței”

ULTIMA ORĂ
OMS, reacție după ce oamenii au atacat maimuțele: „Animalele nu au nicio legătură cu variola maimuței”

Brazilia a raportat peste 1.700 de cazuri de atacuri de primate și un deces, potrivit statisticilor OMS.
Organizația Mondială a Sănătății a declarat marți că epidemia de variolă a maimuțelor care afectează întreaga lume nu are legătură cu aceste animale și a deplâns faptul că primatele ar fi putut fi atacate în Brazilia.

OMS: „Variola maimuței nu e legată de primate”

„Oamenii trebuie să știe că transmiterea la care asistăm în acest moment are loc între oameni”, a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, în cadrul unei conferințe de presă obișnuite la Geneva.

Ea a fost întrebată despre rapoartele privind atacurile asupra maimuțelor în Brazilia. Site-ul brazilian de știri G1 a relatat că o mai multe maimuțe au fost otrăvite și unele rănite în mai puțin de o săptămână într-o rezervație naturală din Rio do Preto, în statul Sao Paulo.

Alte maimuțe au fost atacate cu pietre, persecutate sau otrăvite în diferite orașe braziliene, potrivit G1, care citează asociația de luptă împotriva traficului ilegal de animale sălbatice Renctas. Brazilia a raportat peste 1.700 de cazuri și un deces, potrivit statisticilor OMS. La nivel mondial, au fost raportate peste 28.100 de cazuri și 12 decese.

Virusul s-a manifestat la mai multe specii

Termenul de „variola maimuței” a fost folosit atunci când acest virus a fost descoperit în 1958 la maimuțe într-un laborator din Danemarca, dar virusul a fost demonstrat la diferite specii de animale, în special la rozătoare. Primul caz la om a fost detectat în 1970 în Republica Democrată Congo (RDC).

Acest virus poate fi transmis de la animale la om, dar recenta explozie a cazurilor din întreaga lume se datorează transmiterii de la om la om în timpul unui contact apropiat, a precizat Margaret Harris.

Oamenii „cu siguranță nu ar trebui să se hrănească cu animale”, a spus el, subliniind că cel mai bun mod de a încetini răspândirea virusului este de a recunoaște simptomele, de a primi ajutor de la un medic și de a lua „măsuri de precauție pentru a preveni transmiterea”.

OMS denunță stigmatizarea din jurul virusului

Grupul cel mai afectat de epidemie este reprezentat de bărbații care întrețin relații intime cu persoane de același sex. OMS face apel să nu se stigmatizeze persoanele infectate.

„Orice stigmatizare (…) va crește transmiterea, pentru că dacă oamenilor le este teamă să spună că sunt infectați, nu vor căuta tratament și nu vor lua măsuri de precauție”, a declarat Margaret Harris.

OMS a declanșat cel mai înalt nivel de alertă la sfârșitul lunii iulie, pentru a întări lupta împotriva bolii.

Simptomele cele mai frecvente sunt febra, durerile musculare, pierderea de energie și umflarea ganglionilor limfatici, urmate sau însoțite de o erupție cutanată.