09 aug. 2022 | 17:09

Foame mare de bani la stat. Cheltuielile trebuie acoperite, împrumuturile curg pe bandă rulantă

ACTUALITATE
Foame mare de bani la stat. Cheltuielile trebuie acoperite, împrumuturile curg pe bandă rulantă

Multiplele crize, plecând de la cea pandemică și ajungând la cea energetică, au pus o presiune uriașă pe bugetul nostru național. În termeni clari pentru toată lumea, statul are nevoie de bani, iar pentru a face rost de ei continuă seria împrumuturilor mai mult sau mai puțin păguboase.

Încă din prima zi a acestei săptămâni, împrumuturile realizate de statul român, în numele nostru, desigur, au ajuns în atenția publică, deoarece Ministerul Finanţelor (MF) a atras, doar luni, 5,07 miliarde de lei de la bănci.

Împrumutul consistent atras luni a fost realizat prin două emisiuni de titluri de stat, conform unor informații transmite de Banca Națională a României (BNR).

Câți bani iau Finanțele de la bănci și în ce condiții

Împrumuturile Ministerului de Finanțe arată astfel:

-4,047 de miliarde de lei au fost atrase printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark cu maturitate la 115 luni. Vorbim despre un randament mediu de 8,11%.
-1,026 de milioane de lei au venit printr-o altă emisiune de obligaţiuni cu maturitate la 40 de luni. În acest caz, avem un randament de 8,12%.

Important de menționat este că, luna aceasta, Ministerul Finanțelor are planuri mari privind împrumuturile. Mai exact, se pare că Finanțele plănuiesc să atragă nu mai puțin de cinci miliarde de lei de la băncile comerciale. Acestor valori se adaugă și 585 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

De reținut că, tot începând de luni, românii pot investi în titlurile de stat TEZAUR, cu maturitate de 1 an. Românii interesați să facă economii trebuie să știe că statul oferă o dobândă anuală de 8,25%.

Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată. „Interesul românilor pentru titlurile de stat TEZAUR s-a menținut la un nivel ridicat și în luna iulie, suma investită fiind de 1,49 miliarde lei”, transmit Finanțele.

Un aspect important, în această perioadă de inflație în care mulți români caută soluții pentru a-și proteja banii de devalorizare, dar și de a economisi periodic, derivă din faptul că veniturile obținute din investirea în oferta de economisire lansată de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile. Prin urmare, titlurile de stat, pe lângă faptul că ajută economia românească, pot fi o idee destul de bună de investiții, dar înainte a face orice mișcare cu banii tăi, interesează-te temeinic cu privire la condiții, beneficii sau riscuri și analizează dacă acestea se pliază pe nevoile și așteptările ta.e