După cea mai scurtă zi, Pământul pare să fi „obosit”: ce fenomen nou au observat oamenii de știință
Ceasurile atomice, combinate cu măsurători astronomice precise, au dezvăluit că zilele au tendința să se lungească, dezvăluie oamenii de știință.
Acest lucru are un impact critic nu doar asupra cronometrarii noastre, ci și asupra unor lucruri precum GPS-ul și alte tehnologii care ne guvernează viața modernă.
În ultimele decenii, rotația Pământului în jurul axei sale a accelerat. Această tendință a făcut zilele noastre mai scurte. În iunie 2022 am stabilit un record pentru cea mai scurtă zi din ultima jumătate de secol.
În ciuda acestui record, accelerarea constantă s-a transformat, în mod curios, într-o încetinire: zilele devin din nou mai lungi, iar motivul este până acum un mister pentru oamenii de știință.
Oamenii de știință caută să răspundă la această întrebare: de ce mișcarea de rotație a Pământului este, din nou, încetinită?
Din anii 1960, când operatorii de radiotelescoape din întreaga planetă au început să elaboreze tehnici pentru a observa simultan obiecte cosmice precum quasarii, am avut estimări foarte precise ale vitezei de rotație a Pământului.
Motivul acestei schimbări nu este clar. Ar putea fi din cauza schimbărilor în sistemele meteorologice sau o topire excesivă a calotelor de gheață, deși acestea nu au deviat foarte mult de la rata lor constantă de topire în ultimii ani.
Ar putea fi legat, de asemenea, de erupția violentă a vulcanului din Tonga care injectează cantități uriașe de apă în atmosferă? Probabil că nu, având în vedere că asta s-a întâmplat în ianuarie 2022.
Oamenii de știință au speculat că această modificare recentă și misterioasă a vitezei de rotație a planetei este legată de un fenomen care se referă la o mică abatere a axei de rotație a Pământului pe o perioadă de aproximativ 430 de zile.
În plus, ar putea să fie doar efecte de maree pe termen lung care lucrează în paralel cu alte procese periodice pentru a produce o schimbare temporară a ratei de rotație a Pământului.