07 aug. 2022 | 17:21

Se dau bani mai mulți pentru elevi în anul școlar 2022-2023. Anunț oficial: „Bugetul e de 10 ori mai mare”

ACTUALITATE
Se dau bani mai mulți pentru elevi în anul școlar 2022-2023. Anunț oficial:

În anul 2022-2023 se vor acorda mai mulți bani pentru elevi, după cum a afirmat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Bugetul alocat pentru bursele elevilor va fi mărit de zece ori.

În cadrul unei dezbateri pe tema legilor Educației care a avut loc la Iași, Sorin Cîmpeanu a declarat că bursele elevilor reprezintă un impact de peste 8 procente din impactul Legii învățământului preuniversitar. Astfel, bursele elevilro reprezintă unul dintre pilonii care pot contribui la scăderea abandonului școlar.

„Bursele elevilor, care, pentru prima oară, au fost plătite de la bugetul de stat, în anul 2020, iar bugetul a fost 270 de milioane de lei. Pentru 2023 bugetul este de zece ori mai mare: 2,7 miliarde lei. Exact 10 ori mai mare decât a fost în 2020. Asta apropo de acele idei care spun că am luat bursele elevilor. Sunt de zece ori mai mari”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației a explicat faptul că „mare parte a burselor să fie pentru susținerea performanţei şcolare, de studiu, pentru susţinerea performanţei şcolare, că le putem numi de merit, oricum, dar sunt pentru susţinerea performanţei şcolare, pentru că tot vorbeam de excelenţă, şi sunt pentru susţinerea elevilor cu nevoi sociale”.

Prin această nouă lege se dorește a se oferi mai multă putere școlilor, astfel încât managementul să fie unul profesionist. Astfel, pentru fiecare elev din România din învățământului primar să fie alocată suma de 400 de lei. În cazul învățământului gimnazial, contravaloarea bursei să ajungă la suma de 900 de lei, iar pentru elevii de liceu, bursa să fie de 1.500 de lei.

Vor fi acordați mai mulți bani pentru elevi în noul an școlar

Așadar, fiecare școală va ști care este bugetul de care dispune și va putea pune în practică o politică proprie de susținere a performanței elevilor. De asemenea, ministrul Educației a mai afirmat că școlilor nu li se va mai impune care va fi media de acordare a burselor.

„Nu vă spune nimeni să daţi burse de performanţă şcolară de la 7, 8, 9, 9,50, sau 8,73 sau 9,20, vă puteţi adapta specificului şcolii. Aveţi resurse, de zece ori mai multe decât aţi avut în 2020, aveţi şi decizia. Dacă sunteţi într-o şcoală din Ciohorani, s-ar putea să aveţi nevoie să lansaţi acest buget spre partea de burse sociale.

Singurul lucru pe care statul român îl face, conform proiectului acestei legi, este să asigure resursele şi să stabilească un cuantum minim, să nu puteţi coborî bursa de performanţă şcolară sub 500 de lei. Bursele de excelenţă olimpică fiind 1.000 de lei, pentru palierul internaţional şi 700 de lei pe lună, pentru palierul naţional”, a exemplificat ministrul Educaţiei.

În acest fel, poate exista șansa ca dintr-o clasă de elevi, jumătate dintre aceștia să ajungă la performanța de a primi una sau mai multe burse. Această posibilitate de cumul al burselor care este prevăzută de către lege ar putea constitui un pilon de reducere a abandonului școlar.

„Fiecare părinte se uită şi îşi face calcule, de multe ori îşi face calcule în zonele vulnerabile, din perspectiva abandonului şcolar crescut, aşa cum nu ne dorim. Nu avem mecanisme să îi protejăm mai mult pe acei copii care nu sunt trimişi la şcoală sau care nu sunt lăsaţi să meargă la şcoală, pentru că au alte lucruri de făcut.

În momentul în care acel părinte înţelege că trimiţându-şi copiii la şcoală, susţinându-i să înveţe, acei copii vor putea obţine burse care însumat, dacă are doi sau trei copii, va fi mult mai mult decât propriul lui venit, al adultului, al părintelui, sunt convins că acesta va fi un factor important în decizia de a-i trimite sau a nu-i trimite, de a susţine sau a nu susţine copiii la şcoală”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.