Criza imobiliară din România, un mit desființat, din nou: ce s-a întâmplat în iulie cu apartamentele, casele, terenurile românilor
România continuă să fie dovada unui paradox cât se poate de ciudat. În timp ce milioane de români se înghesuie la vouchere sociale din cauza sărăciei acute, zeci de mii de oameni își cumpără apartamente de peste 100.000 de euro cu numerar, fără credite bancare.
Obsesia românilor pentru case și apartamente proprietate personală și-a făcut resimțite efectele și în luna iulie a acestui an. Independent de faptul că prețurile nu se opresc din a crește, în fiecare colț al României, oamenii cumpără în continuare proprietăți la valori de achiziție extraordinare. Practic, în acest domeniu, într-una dintre cele mai acute crize financiare din ultimul deceniu, numărul tranzacțiilor este la un nivel record.
Bula imobiliară din România, un fenomen cât se poate de ciudat
Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară a publicat cel mai recent raport referitor la piața imobiliară din România. Analiza face referire la tranzacțiile din luna iulie a acestui an și, cu această ocazie, aflăm că au fost vândute nu mai puțin de 57.310 de imobile într-o singură lună. Valoarea în sine s-ar putea să nu-ți spună mare lucru, dar un pic șocant este că marchează o creștere cu aproximativ 4.364 de apartamente față de luna precedentă.
Dacă vrei să vezi ”jumătatea plină” a paharului din acest domeniu în România, te poți uita la faptul că numărul tranzacțiilor de luna trecută este cu 2016 mai mic raportat la perioada similară a anului trecut, 2021. Asta nu înseamnă însă mare lucru, având în vedere că este semnificativ mai mare decât perioada similară pre-pandemică. De exemplu, în iulie 2019, românii au tranzacționat 50.000 de imobile.
La acea vreme, în urmă cu aproximativ trei ani, 80% au avut nevoie de credit. La momentul de față, cei mai mulți dintre români își plătesc achizițiile cu cash, numerar, fără un ajutor financiar din partea unei instituții bancare. Mai în detaliu, la nivel național, în iulie, numărul achizițiilor cu ipotecă a fost de 23.656, cu 3.981 mai mic față de iulie 2021. Cele mai multe operațiuni de acest gen au fost înregistrate în București – 5.563, Brăila – 1.835 și Ilfov – 1.712. La polul opus se află județele Sălaj – 58, Covasna – 76 și Olt – 87.
Per ansamblu, cele mai multe vânzări în iulie s-au petrecut, în mod previzibil, în București – 11.370 și Ilfov – 3417. Urmează Cluj, Brașov, Constanța și Iași. Pe partea de terenuri agricole, cele mai multe achiziții s-au produs în Buzău – 814, Dolj – 601 și Arad – 570.