04 aug. 2022 | 14:06

Facturile noastre, la mila Domnului. Să ne ferească El de scumpiri, că bugetul țării a ajuns la limită, atât s-a putut

ACTUALITATE
Facturile noastre, la mila Domnului. Să ne ferească El de scumpiri, că bugetul țării a ajuns la limită, atât s-a putut

Singura noastră șansă în privința facturilor ce ni se vor emite la iarnă a ajuns să fie hazardul sau, pentru cine crede în așa ceva, destinul. Efectiv, Guvernul spune că bugetul național nu mai poate suporta măsuri de ajutorare mai ample. Practic, atât se poate!

Nu ne mai putem baza pe bugetul public în sezonul rece, în sensul în care ne-am aștepta ca sprijinul pentru facturi să fie majorat. Guvernul spune că atât poate suporta bugetul în momentul actual și mai mult de atât nu se poate face, nu ne permitem, pur și simplu, să majorăm aceste cheltuieli, care deja reprezintă o parte considerabilă din Produsul Intern Burt al României.

E cazul să ne punem „pofta” în cui

Trebuie să ne luăm gândul de la ideea că, la iarnă, autoritățile vor majora nivelul de compensare pentru facturi. Acest lucru nu e posibil, afirmă șeful Executivului de la București, care invocă raționamente de ordin financiar în această problemă acută a celor mai mulți dintre români.

„O reducere a preţului mai mult decât este acum nu este posibilă pentru că trebuie să fim oneşti şi să le spunem oamenilor adevărul. Bugetul este cel pe care l-am făcut public şi aceştia sunt banii din care putem să facem, să realizăm compensările preţurilor la energie şi gaze”, a spus primul ministru.

Declarațiile au fost făcute marți, după ședința liberalilor, iar la sediul PNL au fost prezenți numeroși jurnaliști, care au profitat de ocazie și i-au adresat oficialului de la Palatul Victoria mai multe întrebări. Una dintre cele mai importante vizează potențiala revenire la piața reglementată de energie electrică. Despre acest subiect, premierul a spus:

„Până în acest moment, la nivelul ANRE şi la nivelul ministerelor care decontează compensarea preţurilor la energie şi la gaze s-au primit toate facturile pentru intervalul noiembrie-martie.

Nu avem încă o lună încheiată, de exemplu aprilie, care ar fi trebuit să fie prima lună pe care să fi analizat valoarea compensărilor pe noua schemă şi în momentul în care vom avea această lună încheiată facem analiza şi venim cu o decizie şi în ceea ce priveşte această ajustare a compensării a preţului la energie. (…)

În momentul de faţă mergem pe aplicarea ordonanţei de urgenţă pentru perioada aprilie 2022-martie 2023 şi când vom avea datele concrete asupra unei sume compensatorii pe o lună întreagă, vom lua o decizie”, a explicat oficialul.