02 aug. 2022 | 19:57

Nancy Pelosi explică de ce vizitează Taiwan, în ciuda amenințărilor Chinei

ULTIMA ORĂ
Nancy Pelosi explică de ce vizitează Taiwan, în ciuda amenințărilor Chinei

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, se află în Taiwan. Aeronava militară americană a aterizat, marți, 2 august, la ora 17.42 (ora României), la Taipei. La scurt timp după ce avionul a ajuns pe pistă, cotidianul american Washington Post a publicat un articol de opinie al oficialului din Statele Unite, în care explică de ce a mers în Asia, în ciuda avertismentelor Chinei.

De ce a mers Nancy Pelosi în Taiwan

Nancy Pelosi a scris un editorial pentru The Washington Post, pe care jurnaliștii americani l-au publicat în ziua în care oficialul SUA a aterizat în capitala Taiwanului.

Potrivit șefei Camerei Reprezentanţilor din SUA, în urmă cu aproximativ patru decenii, „Congresul Statelor Unite a adoptat cu o majoritate covârșitoare Legea relațiilor cu Taiwan, unul dintre cei mai importanți piloni ai politicii externe a SUA în Asia-Pacific”, semnată de președintele Jimmy Carter.

„Legea relațiilor cu Taiwan a stabilit angajamentul Americii față de un Taiwan democratic, oferind cadrul pentru o relație economică și diplomatică care a înflorit rapid și s-a bazat pe un stâns parteneriat. Legea a încurajat o prietenie profundă și înrădăcinată în interese și valori comune precum: autodeterminarea și autoguvernarea, democrația și libertatea, demnitatea umană și drepturile omului.

Legea a reprezentat un jurământ solemn din partea Statelor Unite de a sprijini apărarea Taiwanului: „se ia în considerare orice efort de a determina viitorul Taiwanului prin alte mijloace decât pașnice… o amenințare la adresa păcii și securității zonei Pacificului de Vest reprezintă o mare îngrijorare pentru Statele Unite”, menționează Pelosi.

Explicațiile oferite de șefa Camerei Reprezentanților

Oficialul american susține că, acum, „America trebuie să-și amintească acel jurământ”. În opinia sa, SUA trebuie să fie alături de Taiwan, pe care o consideră „o insulă a rezistenței. Taiwan este un lider în materie de guvernare: în prezent, în abordarea pandemiei de covid-19 și în susținerea conservării mediului și a acțiunii climatice”. De asemenea, „este un lider în ceea ce privește pacea, securitatea și dinamismul economic, promovat prin spirit antreprenorial, o cultură a inovației și o pricepere tehnologică care sunt de invidiat în toată lumea”.

Precizări despre China

Însă, această democrație vibrantă și robustă este amenințată de China, precizează Nancy Pelosi. În ultimii ani, Beijingul a intensificat dramatic tensiunile cu Taiwanul. Republica Populară Chineză (RPC) a înmulțit patrulele de avioane de luptă și avioane de supraveghere în apropierea și chiar peste zona de apărare aeriană a Taiwanului, făcând ca Departamentul de Apărare al SUA să concluzioneze că armata chineză „se pregătește (probabil) pentru o situație de unificare a Taiwanului cu RPC prin forță”.

Astfel, vizita sa în Taiwan ar trebui văzută ca o declarație fără echivoc că America este alături de Taipei. Potrivit preşedintei Camerei Reprezentanţilor, turneul în Asia „nu contrazice în niciun caz politica de lungă durată a unei singure Chine, ghidată de Legea relațiilor cu Taiwan din 1979, de comunicatele comune SUA-China și de cele șase asigurări”.

În continuare, Pelosi afirmă că SUA nu pot sta pe loc în timp ce China continuă să amenințe Taiwan și democrația însăși. Călătorind în Taiwan, ne onorăm angajamentul față de democrație, reafirmând că libertățile Taiwanului, precum și toate democrațiile trebuie respectate, și-a încheiat editorialul oficialul american.