Sute, mii de români, lăsați fără bani în cont: un fel de FNI modern, metoda Candy a exploatat dorința de îmbogățire rapidă
În ultimul an, au devenit populare în spațiul online mai multe păcăleli care exploatează dorința multor români de îmbogățire rapidă. În realitate, însă, foarte mulți ajuns să-și piardă economiile de o viață, banii de nuntă, de vacanță și nu numai. Metoda Candy este doar cea mai recentă dintre ele.
Mii de români au fost înșelați de o aplicație care le promitea că vor face sume generoase de bani peste noapte, prin câteva clickuri. Importantă era investiția inițială, iar faptul că unii dintre ei chiar au reușit să-și amplifice banii, la fel ca la FNI acum 20 de ani, a sporit și mai mult interesul nepricepuților într-ale tehnologiei. Zeci sau sute de mii de euro au fost ”investite”, chiar dacă cei mai mulți dintre participanți nu și-au mai văzut banii niciodată. Cea mai tristă este situația celor care s-au împrumutat din bănci sau și-au cheltuit banii pe care îi aveau pentru casă, totul pentru o minciună online.
Bani dați de bună voie și pierduți pentru totdeauna
Aplicația Candy este doar una dintre soluțiile de îmbogățire prin intermediul internetului pe care au îmbrățișat-o românii nu foarte tehnici. „Au fost oameni care au avut bani pentru a-şi face nuntă în luna octombrie şi au intrat în banii de la nuntă. Au fost oameni care au avut banii pregătiţi, în jur de 12.000 de euro, pentru o maşină”, povesteşte o femeie păgubită. „Un domn şi-a făcut rată la bancă cu dobândă de 7% pe zi şi a băgat toţi banii în această aplicaţie. Scriau oamenii că au băgat 25.000 de euro”, spune o alta pentru Observator News.
În prima fază, oamenii au fost racolați prin mesaje primite pe Facebook Messenger sau WhatsApp de la necunoscuți. Ulterior, au apărut oamenii din anturaj, prietenii de-o viață, care au păcălit alte persoane, care în final să se ajungă la pagube de cel puțin câteva sute de mii de euro doar în România.
Premisa era simplă. Oamenii primeau o invitație cu un link prin care să-și facă un cont online. După aceea, era nevoie să trimiți niște bani, ca o investiție inițială, sub promisiunea că suma îți va crește în doar câteva zile, maxim câteva săptămâni, iar banii vor fi rambursați cu condiția să îndeplinească anumite condiții, să fi efectuat anumite sarcini, precum vizionarea de clipuri. Totul părea banal de simplu, de aici și fascinația. Din păcate, banii s-au pierdut și nu mai știe nimeni de unde a început
„Nu erau români, nu erau coerenţi în vorbire şi pe noi ne tot puneau să aducem oameni în platformă. Precizează că aplicaţia este făcută de TikTok şi Facebook şi de aici provin banii. De exemplu băgai 300 de euro aici şi aveai 6% câştig”, explică unul dintre cei păgubiţi. „Vorbim pe de-o parte de înşelăciune pentru că prezinţi o anumită situaţie – uite, cumperi nu ştiu ce comoară şi câştigi o sumă importantă de bani. Vorbim cu siguranţă şi de spălare de bani, pentru că banii aceştia provin din înşelăciune. Şi nu în ultimul rând, şi de evaziune fiscală pentru că nimeni nu plăteşte taxe şi impozite pentru ceea ce se întamplă acolo”, a concluzionat avocatul Adrian Cuculis pentru sursa citată.