Descoperire revoluționară, ce ne poate salva viețile. Cutremurele nu ne vor mai lua prin surprindere, dacă se știa asta în 1977, oamenii scăpau vii
Numeroasele cercetări în domeniul dezastrelor naturale încep să dea roade. Specialiștii fac pași importanți în dezvoltarea capacității omenirii de a anticipa apariția unui cutremur.
O echipă de cercetători israelieni de la Universitatea Ariel au făcut o descoperire ce va intra, fără îndoială, în cărțile de istorie. Experții anunță că au identificat o metodă ce îi ajută să prezică apariția unui cutremur, cu o precizie importantă.
Într-o lucrare publicată în revista Remote Sensing, cercetătorii subliniază faptul că metoda lor se bucură de o acuratețe a predicțiilor de 80%.
Cutremurele, prezise cu 48 de ore înainte de apariție
Noua metodă descoperită de experți ar permite oamenilor să afle, cu o acuratețe de 80%, că un cutremur va avea loc în 48 de ore într-o anumită zonă.
Este o perioadă uriașă de timp, vitală în astfel de situații. Oamenii au la dispoziție suficient timp pentru a-și împacheta lucrurile strict necesare, cum ar fi documente importante, pentru a părăsi locuința și a se adăposti într-un loc sigur, departe de seism.
Referitor la tehnica metodei în sine, se pare că cercetările au pornit de la schimbările ce au loc în ionosfera Pământului în apropierea unui seism. Cu ajutorul unui program de inteligență artificială și învățare automată, dar și cu ajutorul hărților GPS, cercetătorii au reușit să evalueze și să cuantifice potențialii precursori ai mai multor cutremure mari, de peste 6 grade pe scara Richter, care au avut loc în ultimii 20 de ani.
Astfel, oamenii de știință pot spune astăzi, cu o precizie semnificativă, riscurile apariției unui cutremur. Dacă astfel de tehnologii erau disponibile în 1977, când a avut loc ultimul cutremur major din țara noastră, mii de vieți ar fi fost salvate, oamenii având suficient timp la dispoziție pentru a se adăposti de nenorocirea ce avea să se abată asupra noastră pe data de 4 martie a acelui an. Cutremurul a avut 7,4 grade pe scara Richter și a durat circa 56 de secunde, luând peste 1.500 de vieți.