26 iul. 2022 | 10:55

Vin banii de la Bruxelles, zeci de miliarde: ce se întâmplă cu fondurile europene în România

ACTUALITATE
Vin banii de la Bruxelles, zeci de miliarde: ce se întâmplă cu fondurile europene în România

Fondurile europene sunt menite să sprijine economiile țărilor membre ale Uniunii Europene, iar țara noastră are mare nevoie ca acești bani să vină, pentru a continua modernizarea sau, după caz, pentru a o începe.

Mai exact, România urmează să primească 31,5 miliarde de euro, în contul politicii de coeziune, în perioada 2021-2027, ca parte a unui acord de parteneriat cu Comisia Europeană.

În ce scop pot fi folosiți banii din fonduri europene

Încă de la început, este necesar de știut că acești bani pot fi folosiți pentru sprijinirea economiei românești care se vrea fi competitivă și inovatoare, cu orientare către export, și nu numai.

De asemenea, se pune accent pe tranziția către tehnologie prietenoasă cu mediul, dar și digitalizare.

„Investițiile realizate în cadrul politicii de coeziune vor aborda domenii de interes major pentru români. O planificare și o implementare eficace ale programelor aflate în curs de finalizare vor facilita dezvoltarea inovării și a digitalizării, implementarea unor servicii medicale și sociale de calitate, precum și asigurarea unor oportunități de educație și formare și a unor transporturi sigure și curate, contribuind, în general, la crearea unei economii mai competitive. Finanțarea politicii de coeziune va îmbunătăți calitatea vieții din România și va garanta că nimeni nu este lăsat în urmă”, a declarat Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira.

În detaliu, România va primi 4,33 miliarde de euro din Fondul european de dezvoltare regională pentru a servi drept ajutor pentru acele IMM-uri care își doresc să evolueze și să se alinieze standardelor europene. Digitalizarea va fi considerată prioritară.

6,75 miliarde de euro vor merge către tranziția verde (energie verde, reducerea emisiilor de carbon, infrastructură de mediu, conservarea biodiversității, crearea de spații verzi sau gestionarea riscurilor și măsuri de mobilitate urbană), de vreme ce 2,3 miliarde de euro vor fi direcționate către îmbunătățirea performanței energetice a anumitor clădiri.

De asemenea, 2,34 miliarde de euro vor fi alocate pentru sectorul apei și al apei reziduale, iar 2,14 miliarde de euro pentru atenuarea impactului social și economic al tranziției verzi către o economie neutră, din punct de vedere climatic.

Desigur, rămâne de văzut în ce măsură țara noastră va profita de acești bani integral.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele