13 apr. 2022 | 20:46

Se dau bani de la stat: românii pot da lovitura, Guvernul pune la bătaie ajutoare de până la 1 milion de euro

ACTUALITATE
Se dau bani de la stat: românii pot da lovitura, Guvernul pune la bătaie ajutoare de până la 1 milion de euro

Perioada marcată de scumpiri și instabilitate pe care o traversăm în acest moment nu este dificilă doar pentru cetățeni, ci și pentru companiile din țara noastră. Tocmai pentru a veni în sprijinul antreprenorilor împovărați de dificultățile economice, statul pune la bătaie ajutoare care se ridică la sume semnificativ de mari.

Ministerul Finanțelor propune o serie de modificări schemei de ajutor de stat nr. 807/2014 dedicată stimulării investițiilor cu impact major în economie.

Conform actului normativ elaborat de Finanțe, se eficientizează direcționarea fondurilor publice către acele sectoare economice care vor genera proiecte de investiții majore.

Ce trebuie să știi, mai exact

În prezent Ministerul Finanțelor derulează o schemă de ajutor de stat instituită prin Hotărârea Guvernului nr. 807/2014, cu modificările și completările ulterioare, prin care se intenţionează încurajarea participării active a întreprinderilor la reducerea decalajelor economice dintre regiuni, prin stimularea realizării de investiţii în active fixe de înaltă tehnologie, pentru realizarea de produse cu valoare adăugată mare, adresate atât pieţei interne cât şi competitive la export, transmit Finanțele Publice.

Susţinerea investiţiilor are în vedere atât dezvoltarea capacitătii productive a economiei naţionale cât şi creşterea contribuţiilor întreprinderilor finanţate prin plata de taxe şi impozite la bugetul general consolidat al statului, precum şi la bugetele locale. Aceste avantaje justifică efectuarea cheltuielilor din bugetul de stat pe care măsura de sprijin financiar le implică.

“Am continuat dialogul cu reprezentanții mediului de afaceri din România și am adaptat cerințele schemei de ajutor de stat la nevoile prezentate. Se va menține pragul inițial de 1 milion de euro pentru investițiile eligibile, pentru a finanța cât mai multe investiții și pentru a asigura un grad cât mai mare de dezvoltare“, a subliniat dl Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Antreprenorii români trebuie să știe că investițiile mai mari de 1 milion euro vor fi direcționate către 92 domenii de activitate. Vorbim despre domenii cheie în dezvoltarea economică națională, precum HoReCa, construcții, sănătate sau industria prelucrătoare.

„În momentul de față se află în analiză un număr mare de cereri de acord pentru finanțare prin care se solicită un ajutor de stat în valoare de peste 1,4 miliarde lei. Perioada de derulare a schemei este 2014-2023 pentru emiterea de acorduri pentru finanţare, respectiv 2015-2028 pentru plata ajutorului de stat”, mai transmit autoritățile.