Orașul din România care s-a transformat într-o mină de aur imobiliară: nu este Cluj sau București
Nu ar trebui să vină ca o surpriză că foarte mulți români se mută în București pentru salarii mai mari, nici că își doresc o locuință în Cluj, unde afacerile în IT au explodat în ultimul deceniu. Un pic mai ciudată este afinitatea românilor cu alt oraș din Transilvania.
Din cauza creșterii accelerate și necontrolate a prețului la apartamente, unii au ajuns să considere municipiul Brașov ca fiind un El Dorado imobiliar. Independent parcă la criza economică globală și la războiul din Ucraina, acest oraș se află printre marii câștigători ai ultimilor ani. Nu de alta, dar prețurile la apartamente au bubuit la poalele Tâmpei, iar situația nu pare să se remedieze curând.
Brașovul, într-o bulă imobiliară ce trebuie să explodeze
Un metru pătrat construit a ajuns să coste în Brașov nu mai puțin de 2000 de euro, accentul fiind pus mai ales pe locuințe mici, apartamente cu două camere. Un pic fascinant este faptul că apartamentele noi nu mai sunt însă ocupate de brașoveni care au pus bani deoparte sau au revenit de la muncă din străinătate. În schimb, multe dintre investiții sunt realizate de către români din Moldova sau de către ucrainieni.
Fenomenul a fost observat de administratorii unui complex rezidențial cu sute de apartamente de la poalele muntelui. Încă din luna martie a acestui an, au observat că s-a schimbat semnificativ profilul clienților care își doresc o proprietate în zonă. Vorbim de clienți din Galați, Brăila sau Suceava, pe lângă localnici. Refugiații ucrainieni sunt și ei destul de sus pe listă.
Tot ca o schimbare de trend, din cauza crizei carburanților și a exploziei prețurilor, românii aflați în căutarea unui apartament își doresc toate facilitățile necesare traiului zilnic la distanțe care pot fi parcurse pe jos. Din cauza crizei energetice și a costurilor cu încălzirea, a scăzut mult interesul pentru apartamentele mari, cu costuri ridicate de întreținere. Una peste alta, prețul mediu al unui metru pătrat construit în Brașov a crescut de la 1380 de euro la 2000 de euro în ultimele 12 luni.