Piața imobiliară, lovită sub centură: decizia Guvernului care schimbă planurile românilor cu imobiliarele

Piața imobiliară, lovită sub centură: decizia Guvernului care schimbă planurile românilor cu imobiliarele

Decizia Guvernului de a modifica prevederile Codului Fiscal aduce noi măsuri inclusiv pentru piața imobiliară din țara noastră.

E vizată de schimbări sfera TVA, iar noile decizii luate de coaliția de guvernare restrând spațiul de aplicare al TVA de 5% pentru locuințe.

Te vizează direct, dacă plănuiești să cumperi apartamente

Concret, de anul viitor, TVA de 5% se va aplica o singură dată, la cumpărarea unei singure locuințe.

„La articolul 291 alineatul (3) litera c), punctul 3 se modifică și va avea următorul cuprins:

livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice.

Suprafața utilă a locuinței este cea definită prin Legea nr. 114/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Anexele gospodărești sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Cota redusă se aplică numai în cazul locuințelor care în momentul livrării pot fi locuite ca atare.

Orice persoană fizică poate achiziționa, începând cu data de 1 ianuarie 2023, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuință a cărei valoare nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 5%”, conform prevederilor OG 16/2022.

Practic, după cum ne explică avocatnet.ro, această cotă redusă de TVA se aplică „pentru livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/ alte persoane fizice (…)”.

„Astfel, începând din 2023, facilitatea se va aplica o singură dată, la cumpărarea unei singure locuințe”, mai notează specialiștii.

Etichete: