21 iul. 2022 | 12:25

Microsoft vrea să schimbe industria aeronautică: ce va face inteligența artificială

ACTUALITATE
Microsoft vrea să schimbe industria aeronautică: ce va face inteligența artificială

Proiectul AirSim ajută la antrenarea inteligenței artificiale înainte ca aceasta să zboare în viața reală.

Dacă dronele autonome și taxiurile zburătoare vor prospera, vor avea nevoie de inteligență artificială care poate face față unei game largi de condiții – iar Microsoft crede că poate ajuta la construirea acestei inteligențe artificiale.

Compania a dezvăluit o platformă Project AirSim care îi ajută pe producători să creeze, să antreneze și să testeze algoritmii care ghidează aeronavele autonome. Tehnologia bazată pe Azure face ca vehiculele virtuale să efectueze milioane de zboruri prin simulări detaliate în câteva secunde, evaluându-le capacitatea de a face față diferitelor obstacole și condiții meteorologice. Un producător de drone poate afla rapid dacă aparatul său va evita păsările sau va folosi prea multă putere a bateriei pentru a contracara vânturile puternice.

Inteligența artificială punct de interes pentru Microsoft

Dezvoltatorii pot folosi „blocuri de bază” instruite de inteligența artificială pentru a începe, astfel încât să nu aibă nevoie de cantități mari de cunoștințe tehnice. Utilizatorii pot crea medii 3D personalizate folosind Bing Maps, dar vor avea, de asemenea, acces la o bibliotecă gata făcută de orașe (cum ar fi New York City și Londra) și locații generice.

Proiectul AirSim este disponibil în prezent ca o previzualizare „limitată” deja utilizată la Airtonomy și Bell. Microsoft intenționează să extindă simularea cu replici de fizică, vreme și senzori digitali, inclusiv opțiunea de a aduce modele personalizate de fizică printr-un parteneriat cu MathWorks. Echipa este, de asemenea, „angajată activ” împreună cu guvernele și grupurile de standarde și are în vedere o zi în care AirSim ar putea ajuta la certificarea aeronavelor autonome, după o testare digitală riguroasă.

Inițiativa nu va aborda unele dintre cele mai mari provocări ale zborului autonom, inclusiv proiectarea aeronavelor și testarea în lumea reală. Cu toate acestea, Microsoft dorește să noteze că tehnologia sa este flexibilă – poate ajuta la modelarea tuturor, de la drone de livrare până la taxiuri eVTOL care navighează în orașe dense. Dacă totul merge bine, companiile vor petrece mai mult timp instalând aeronave și mai puțin timp lucrând la funcțiile de bază.