18 iul. 2022 | 10:40

Ucraina, cea mai nouă victimă a recesiunii din Uniunea Europeană: de ce întârzie banii

ACTUALITATE
Ucraina, cea mai nouă victimă a recesiunii din Uniunea Europeană: de ce întârzie banii

Pe hârtie, autoritățile de la Bruxelles s-au angajat să ofere sprijin financiar Ucrainei pentru atât pentru reconstruire, cât și pentru a face față mai bine invaziei rusești. Din păcate, banii vor întârzia, pentru că bătrânul continent se confruntă cu propriile amenințări.

În urmă cu aproximativ două luni, Ursula von der Leyen, din poziția de președinte al Comisiei Europene, a venit cu o promisiune foarte atractivă. La acea vreme, s-a aruncat la a afirma că a propus trimiterea a 9 miliarde de euro către Ucraina, sub forma unui împrumut de urgență. Promisiunea cu pricina se pare însă că a fost mai optimistă decât părea la prima vedere, motiv pentru care, statele UE au reușit să convină doar asupra unei prime tranșe din acei bani.

Uniunea Europeană, în recesiune

Pe lângă faptul că Germania pare să se opună finanțării masive pentru Ucraina, administrația de la Bruxelles a ajuns de asemenea la concluzia de a amâna materializarea ajutorului financiar. Conform datelor obținute de Bloomberg, în contextul în care Uniunea Europeană se confruntă cu perspectiva unor probleme economice grave la nivel intern, este mai bine așa. Dincolo de amenințarea recesiuni alimentată de înăsprirea politicii monetare, oficialitățile UE văd ca fiind doar o chestiune de timp întreruperea totală a aprovizionării cu gaz rusesc, iar soluțiile la astfel de probleme necesită bani.

De partea cealaltă a baricadei, Ucraina trăiește cu un deficit bugetar de 5 miliarde de dolari pe lună, pentru a acoperi cheltuielile urgente, mai ales cele legate de supraviețuirea în fața atacurilor rusești. Banca Centrală a Ucrainei face tot posibilul să finanțeze inițiativele Guvernului, dar trage din ce în ce mai multe semnale de alarmă referitoare la limitele capacității de a furniza numerar.

Amânările actuale legate de ajutorul financiar pentru Ucraina vin la câteva luni după ce, în mai, Comisia Europeană s-a angajat să finanțeze cea mai mare parte a reconstrucției statului invadat de ruși, o inițiativă estimată la 750 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor guvernului ucrainean. Când vine însă vorba de obținerea acelor fonduri, situația este destul de complicată. Nu există un consens în UE pe subiect, ci mai degrabă îngrijorare legată de potențialele probleme de corupție, după cum au declarat persoane familiare cu acele discuții, conform profit.ro.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele